Plakadan Araç, Sahip, Ceza ve Hasar Sorgulama

Araç & Sürüş28.11.2023 13:21:12
Plakadan Araç, Sahip, Ceza ve Hasar Sorgulama

Günlük hayatta pek çok kişi daha konforlu bir yolculuk için toplu taşıma araçlarının yerine özel araçlarıyla seyahat etmektedir. Sıfır kilometre araçlar, bazı kişilerin bütçesini zorlamaktadır. Bu nedenle, çoğu kişi araç satın alırken ikinci el araçlara yönelmektedir. Bu noktada, aracın durumuna ait resmi bilgiler alıcı için oldukça önemlidir. Araç sahibinin vereceği bilgilerin hatalı veya eksik olması ihtimaline karşı, ikinci el araç satın almayı düşünen kişiler plaka sorgulaması yaparak araca ait pek çok bilgiye erişebilmektedir. Plakadan araç sorgulama işlemi, sadece ikinci el araçlar için değil her araç için yapılabilmektedir.

Plakadan Hangi Bilgiler Sorgulanabilir?

Plaka, aracın kimliğidir. Plaka üzerindeki harf ve rakamlar sayesinde o araca ait bütün bilgilere ulaşabilirsiniz. Aracın modeli, markası, sahibinin adı ve soyadı, araca ait kesilmiş cezalar ve aracın hasarları, borcu gibi pek çok bilgiye plakadan araç sorgulama sayesinde ulaşmak mümkündür. Bu bilgiler, şüpheli bir durumda veya ikinci el araç alım satımında kritik bir öneme sahiptir.

Plakadan araç sahibinin kim olduğunu öğrenebilirsiniz. Plakadan araç sahibi sorgulama yaptığınızda kayıtlarda ismi çıkan kişi, aracın resmi sahibidir. Aracınıza başka bir araç çarparak hasar oluşturduğunda, aracınız gasp edildiğinde veya sadece araç sahibini merak ettiğinizde plakadan araç sahibi sorgulama yaparak araç sahibine ait bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu sayede size çarpan aracın sahibiyle iletişim kurabilir, gasp edilen ve hasar gören araçların sahiplerini uyarabilirsiniz.

Plakadan araca ait borçları öğrenebilirsiniz. Söz konusu araca ait vergi borcu olup olmadığını, haciz işlemi uygulanıp uygulanmadığını ve trafik cezalarını görmenizi sağlayan plakadan araç borç sorgulama işlemi, özellikle ikinci el araç alırken oldukça önemlidir. Böylece, satın almak istediğiniz araca ait ödenmesi gerek bütün borçları öğrenebilirsiniz.

Plaka sorgulama sayesinde aracın muayene durumunu görebilirsiniz. Araç muayenesi, araç sahipleri tarafından düzenli olarak yaptırılması gereken bir işlemdir. Muayene sayesinde aracın bakımı yapılır, varsa sorunları giderilir. Aracı güvenli kullanabilmek için muayene yaptırmak zorunludur. Araç muayenesi için belirlenen tarih geçtiğinde ödenmesi gereken bir gecikme bedeli vardır. Plakadan araç muayene sorgulama sayesinde en son yaptırdığınız ve yaptıracağınız bir sonraki muayenenin tarihini ve tarihi geçirdiyseniz gecikme bedelini öğrenebilirsiniz.

Plaka üzerinden hasar kaydına ulaşabilirsiniz. Plakadan kazalı araç sorgulama işlemi yaparak söz konusu aracın daha önce yaptığı kazaları, yapılan parça değişimlerini kısacası aracın uğradığı hasara ait bütün bilgilere ulaşmanız mümkündür.

Plakadan Bilgi Nasıl Sorgulanır?

Plakadan araca ait pek çok bilgiye erişebilirsiniz. Gelişen teknoloji sayesinde plaka bilgilerini sorgulamak artık çok kolay ve pratiktir. Plaka bilgi sorgulama işlemi için birkaç farklı yöntem mevcuttur.

  • SMS ile plaka bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bunun için DETAY boşluk plaka numarasını yazıp 5664'e kısa mesaj göndermeniz yeterlidir. Oldukça pratik olan bu yöntem şu an için ücretlidir.
  • E-devlet üzerinden plaka bilgisini sorgulayabilirsiniz. E-devlet hesabınıza kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü sayfasından gerekli sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sayesinde araca ait bütün bilgileri plaka sorgusu yaptırarak öğrenebilirsiniz. Çağrı merkezini arayarak veya Sigortam360 uygulamasını kullanarak sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

Plakadan Bilgi Sorgulama Ücretleri

Plakadan bilgi sorgulama işlemi, E-devlet üzerinden yapıldığında tamamen ücretsizdir. Sigortam360 uygulaması veya SMS ile sorgulama yapabilirsiniz.

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku