Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ne Kadar?

Araç & Sürüş24.02.2023 13:59:26

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ne Kadar?

Trafikte en dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri olan emniyet kemeri, herhangi bir risk durumunda hayat kurtarmaktadır. Gerçekleşen kazalarda ortaya çıkan ölüm ve yaralanmalar, büyük ölçüde emniyet kemerinin takılmamasından kaynaklanır. Dolayısıyla caydırıcı bir etkisi olması adına, emniyet kemerinin takılmadığı tespit edilen sürücülere ekipler ceza yazmaktadır.

Karayolları Trafik Kanunu'na göre, kara yolunda hareket halinde olan araçların sürücüleri ve yolcuları emniyet kemeri takmak zorundadırlar. Takmayan sürücüler, trafik ekipleri tarafından tespit edildiği zaman, emniyet kemeri takmama cezası yazılır. Emniyet kemeri cezası 2019 tarihi itibariyle,108 TL olarak belirlenmiştir. Kural ihlalinde bulunulduğu tespit edilen sürücüler bu miktarı ödemekle yükümlüdürler. Emniyet kemeri cezasını, ilk 15 günlük süre içerisinde ödeyen sürücüler, yaklaşık %25 oranında bir indirim kazanır. Yani emniyet kemeri cezası erken ödeme indirimi bu oran üzerinden değerlendirilerek yapılmaktadır. Bu da yaklaşık olarak 81 TL civarında bir miktardır. 15 günlük süreyi geçmiş olan sürücülerin, "Emniyet kemeri cezası ne kadar?" sorusu, 108 TL olarak cevaplanabilir.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte takip sistemlerinin çok yönlülüğü de artış göstermiştir. Emniyet kemeri kullanımına yönelik bilincin artması için yapılmış çalışmalar sonucunda, hemen hemen her şehre kamera takip sistemleri yerleştirilmiştir. Bu kameralar sayesinde, görüntülerde emniyet kemerinin takılmadığı tespit edilen sürücülere ceza kesilmektedir. Bu nedenle mesafe gözetmeksizin emniyet kemeri cezası ile karşı karşıya kalınabilir. Can güvenliği açısından emniyet kemerinin daima kullanılması gerektiğinin de altı çizilmelidir.

Emniyet Kemeri Cezası Nasıl Sorgulanır?

Ceza yiyen sürücüler, ceza sorgulamasını E-devlet üzerinden kontrol edebilmektedirler. Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra sistem içerisinde yer alan e-hizmetler bölümünden EGM menüsüne giriş yapılarak, Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama bağlantısına tıklanıp, cezalarını sorgulayabilirler. Bunun yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinden de aynı sorgulama yapılabilmektedir. gib.gov.tr sitesine giriş yaptıktan sonra önce Borç Sorgulama ve Ödeme bağlantısına, sonra ise Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme bağlantısına tıklayarak ceza sorgulaması yapılabilmektedir.

Emniyet Kemeri Takma Zorunluluğu Olmayan Araçlar

Belirli durumlarda emniyet kemeri takma zorunluluğu olmayan araçlar olabilmektedir. Örneğin geri giden veya park etme esnasında 25 km/s hızı geçmeyen sürücüler ve ambulanslardaki hasta ve yaralılara müdahale etme sebebiyle özel pozisyonda bulunan kişiler, bu zorunluluğa uymak zorunda değildir. Bunlara ek olarak, yerleşim yeri sınırları içerisinde yolcu taşıyan otobüsler ve minibüsler ile dolmuş yolcuları için bu tip bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Tüm bu kurallar ve zorunluluklardan bağımsız olarak akıllara şu soru gelebilir: Peki yolcu emniyet kemeri cezası kime yazılır? Bu konuda da titizlikle çalışan ekipler, gerekli çıkartmaların çoğaltılarak, yolcuların görebileceği yerlere yapıştırılması talebinde bulunmaktadır. Denetimlerde incelenecek hususlardan biri de bu çıkartmalar olmaktadır. Yine Karayolları Trafik Kanunu'na göre, sürücünün takmasının zorunlu olduğu emniyet kemeri, arka koltuklar da dahil olmak üzere tüm yolcular için geçerlidir. Arka koltuk emniyet kemeri cezası da dahil olmak üzere, sorumluluk tamamen sürücüde bulunduğu için ceza yine bizzat sürücüye kesilmektedir.

 

 


En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku