MTV Ödeme, MTV Hesaplama ve Sorgulama - Bereket Sigorta ve Emeklilik

Araç & Sürüş22.10.2022 13:17:46

MTV Ödeme, MTV Hesaplama ve Sorgulama

 

MTV tarihleri yaklaştıkça daha çok karşılaştığımız; MTV ödemeleri, MTV hesaplama ve sorgulama nasıl yapılır sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

 

MTV Nedir?

 

MTV satın aldığınız aracın her yıl devlete ödenen vergisidir. Motorlu Taşıtlar Vergisi olarak bilinen bu gider kalemini, tıpkı yıllık trafik sigortası ve kasko gibi, her yıl düzenli olarak ve geciktirmeden ödemek gerekir.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi ne zaman ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi her yıl ocak ve temmuz aylarında, iki taksit olarak ödenen bir vergidir. 1 Ocak-31 Ocak tarihleri arası 1.taksit ödeme dönemi, 1 Temmuz-31 Temmuz tarihleri arası ise 2.taksit ödeme dönemi olarak belirlenmiştir.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl hesaplanır?

Sahibi olduğunuz aracın türüne göre kanunlarda belirlenmiş bazı prosedürler bulunur. Aracın cinsi ve yaşı, ödenecek olan verginin miktarını belirleyen temel unsurlardır. Otomobil, kamyon, kamyonet, otobüs veya minibüs türleri arasında fiyatlar değişkenlik gösterir. Aracınızın yıllık vergisinin ne kadar olduğunu öğrenmek için bulunduğunuz ilin vergi dairesinden ya da internet sitesi üzerinden bilgi alabilirsiniz.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme mükellefiyeti ne zaman başlar?

MTV vergisi mükellefiyeti, aracınızın trafik siciline tescil edilmesi itibarıyla başlar. Aracınızı trafik siciline yeni kayıt ettirecekseniz ve aracınızı yılın ilk 6 ayında almışsanız mükellefiyetiniz takvim yılının en başından itibaren başlar. Eğer araç son 6 aylık dönemde alınmış ise, mükellefiyet bir sonraki yılın başından itibaren başlar.

 

Hangi araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamındadır?

Trafik şube ve büroları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce tescilli ve kayıt altında olan tüm kara ve hava taşıtları MTV kapsamında vergi ödemek zorundadır. Bununla birlikte liman ya da belediyelerin sicilde kaydı bulunan tescilli tüm motorlu kara ve deniz araçları da MTV ödemek zorundadır.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisini ödemezsem ne olur?

Her vergi mükellefi vatandaş gibi MTV’yi ödemeniz bir vatandaşlık borcudur. Ödemenizi yapmamanız ya da geciktirmeniz durumunda Maliye Bakanlığı tarafından gönderilen bir mektupla uyarılırsınız. Uyarıda belirtilen süre içerisinde ödeme yapmamanız halinde, bağlı bulunduğunuz vergi dairesinin banka hesaplarınıza el koyma hakkı bulunur. Hacizli hesaptan ödenmesi gereken tutar tahsil edilemezse aracınız bağlanabilir. Ödeme tarihini geçen her ay için ödemeniz gereken tutar üzerinden %2,5 gecikme faizi işlenir. Ödeme tarihlerinizi ihmal etmemeniz bu nedenle çok önemlidir.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl ödenir?

 

Vergi dairesinin internet sitesinde Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Ödeme bölümüne girerek ödemenizi yapabilirsiniz. Buradaki formda aracınızla ve sizinle ilgili istenen bilgileri girdikten sonra hesaplanan tutarı kredi kartıyla ödeyebilirsiniz. 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku