Araç Rayiç Değeri & Rayiç Bedel Sorgulama - Bereket Sigorta ve Emeklilik

Araç & Sürüş28.11.2023 13:26:09

Araç Rayiç Değeri & Rayiç Bedel Sorgulama

Araç alım-satımlarında, kasko bedelinde ve kaza durumlarında en merak edilen konu aracın rayiç bedelidir. Rayiç bedel hesaplaması kasko için de büyük önem taşır. Rayiç bedel aracın günün şartlarında ne kadar ederi olduğunu gösteren bir değerdir. Yıldan yıla değişebileceği gibi, ekonominin durumuyla birlikte de değişiklik gösterir.

Rayiç değer hesaplanırken aracın yaşı, markası, modeli ile birlikte bedelin belirlendiği tarihteki piyasa değeri göz önüne alınır. Rayiç değer, kasko yaptırırken aracınızı olası risklere karşı korumanız için önemlidir. Kaza durumlarında aracın hasarını karşılayacak olan sigorta şirketi aracın rayiç bedelini esas alır. Bu sebeple kaskonuzu mutlaka yaptırmalı ve aracınızı olası olumsuzluk ve kazalara karşı korumalısınız.

Araç rayiç değerleri her ay düzenli olarak güncellenir. Sigorta şirketleri güncellenen rayiç değerlerini çeşitli referanslar üzerinden takip ederek kasko poliçesi hazırlarken baz alır.

Araç rayiç değeri bilgisine ne zaman ihtiyaç duyulur?

Kasko yaptırırken aracın rayiç değerinin belirlenmesi gerekir. Bu bilgi üzerinden kasko hesaplanır. Araç rayiç bedeli aynı zamanda kasko sigortası bulunan araçların bir kaza sonrasında hasarlı ya da pert çıkmaları durumunda önem kazanır. Kazaların ardından sigorta şirketi tarafından yapılacak olan ödeme aracın rayiç değeri üzerinden hesaplanır ve ödenir. Aracın poliçe başlangıç tarihindeki bedeli değil, hasar gördüğü tarihteki değeri esas alınır.

Araç rayiç bedeli belirlenirken hangi referanslar kullanılır?

Kasko sisteminde belirlenen yeni prosedürlerle birlikte araç rayiç bedeli belirlenirken sigorta şirketlerinin farklı referans kaynakları kullanılmasının önü açıldı. Açıklanmış ve kullanılmaya başlanmış referans kaynakları arabam.com, sahibinden.com, DOD ve TSB Kasko Değer Listesi’dir.

Rayiç değer sorgulaması nasıl yapılır?

TSB Kasko Değer Listesi, rayiç değer sorgulamada ana referanslardan biri olarak kabul edilir. Bu listede 2006-2019 yılları arasındaki 15 yaş altındaki araçlarla birlikte 16 yaş ve üzeri araçların rayiç değerlerine ulaşabilirsiniz. Bilgilere ulaşmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi olan www.gib.gov.tr üzerinden Yararlı Bilgiler linkini tıklayarak açılan sayfada Kasko Değer Listesi başlığını ziyaret edebilirsiniz.  İlgili tarihi ve yaş aralığını seçtikten sonra indirdiğiniz dosya içerisinde aradığınız aracı kolayca bulabilirsiniz.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku