Otomatik Katılım Sistemi (OKS) Nedir? - Bereket Sigorta ve Emeklilik

Emeklilik23.12.2022 10:49:01
Otomatik Katılım
Geleceğinizi garanti altına almak için hem tasarruf hem de birikim yapmanıza yardımcı olan Otomatik Katılım Sistemi özel devlet katkısını da içeriyor. Emeklilikte de hayat standartlarınızı koruma altına alan bu sistem aktif olarak çalışanlara çok sayıda avantaj sağlıyor.

Otomatik Katılım Sistemi (OKS) Nedir?
Otomatik Katılım; özel sektör ya da kamu sektörü fark etmeksizin 45 yaşın altında olan ve aktif olarak çalışan herkesin dahil edildiği bir tasarruf ve emeklilik sistemidir.

01.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi hem bu tarihten önce aynı işyerinde çalışanları hem de işe yeni başlayacak olanları kapsıyor. İşyerleri Otomatik Katılım için emeklilik şirketleriyle anlaşarak çalışanlarını bu sisteme dahil ediyor.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı çalışanlar (4A) ve Emekli Sandığı’na bağlı memurlar (4C) Otomatik Katılım Sistemi’ne dahil olarak emekliliklerini garanti altına alabiliyor.

Otomatik Katılım Sistemi Nasıl İşliyor?
Bireysel olduğu kadar ulusal tasarrufu da amaçlayan Otomatik Katılım’da çalışanların esas kazancından minimum sınır olan %3 oranında kesinti yapılıyor. Bu kesilen tutar işyerleri tarafından Otomatik Katılım Sistemine aktarılıyor. İsterseniz, %3’ten az olmamak şartıyla kendi belirlediğiniz miktarda tutarın aktarılmasını da sağlayabilirsiniz. Sistemin çalışanlar için sunduğu en önemli avantajlardan birini bu noktada görebilirsiniz; yatırılan tutarın %30’ini ek devlet katkısı olarak elde edebilirsiniz.

Zorunlu olmayan bu uygulamayı isterseniz başlangıçtan itibaren 2 ay içinde sonlandırabilirsiniz. Otomatik Katılım Sistemi’nden, aktarılan tutarda herhangi bir kesinti olmadan  bu süre içerisinde çıkmanız mümkün.

Otomatik Katılım Avantajları Nelerdir?
Otomatik Katılım, geleceğini güvence altına almak isteyen çalışanlara devlet katkılarıyla birlikte çok sayıda avantaj sağlıyor.

Başlangıçta 1000 TL Devlet Katkısı
Otomatik Katılım Sistemine dahil olmak zorunlu olsa da devam edip etmemek tamamen sizin tercihiniz. 2 aylık bir cayma süresi bulunan sistemden hiçbir kesinti olmadan ayrılabilirsiniz. Bu sürenin sonunda devam etmek isteyen çalışanlara ise devlet 1000 TL ek destek sağlıyor. Tek seferlik bu destekten yararlanarak birikiminizi artırabilirsiniz.

%30 Ek Devlet Katkısı
Kazancınızın en az %3’ünü aktardığınız Otomatik Katılım bu tutarın %30’ini ek katkı olarak birikiminize ekliyor. Örneğin, her 100 TL’lik kesintide 30 TL devlet tarafından size ek katkı olarak veriliyor. Kazancınıza göre bu tutarı artırarak çok daha fazla miktarda ek katkıdan yararlanabilirsiniz.

Emeklilikte %5 Devlet Katkısı
Otomatik Katılım Sistemi’nin sağladığı en önemli avantajlardan biri emeklilikte maaşa ek olarak alacağınız %5 devlet katkısı. Uzun vadede çalışanların faydasına olan bu katkıdan yararlanabilmek için sistemde en az 10 yıl kalmak gerekiyor. Yıllık gelir sigortası kapsamında 56 yaşında emekli olduktan sonra toplam birikiminizin %5’i kadar ek katkı alabilirsiniz.

Hem Tasarruf Hem Birikim Yapın
Birikim yapmakta zorlanan çalışanlar için avantajlı olan Otomatik Katılım tasarruf yapmanıza da yardımcı oluyor. Maaş ya da kredi kartınızdan Otomatik Katılım’a aktarılan belirlediğiniz oranlardaki tutar size tasarruf yapma imkanı sunuyor. Hiçbir müdahalede bulunmanıza gerek kalmadan değerlenen birikimlerinizle geleceğinizi garanti altına alabilirsiniz.

Emeklilikte de Yaşam Standardınızı Koruyun
Devlet katkılarıyla birikiminizi artıran Otomatik Katılım Sistemi emeklilikte de aynı standartlarda yaşayabilmenize olanak tanıyor. Maaşınıza ek %5’lik katkının da etkisiyle emeklilik döneminde başka bir geliriniz olmadan rahatlıkla yaşayabilir ve emekliliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonları hakkında bilgi alabilir, emekliliğiniz için yatırdığınız katkı paylarını değerlendirebilirsiniz.

Geleceğinizi Planlayın
Düzenli olarak ödeme yaptığınız takdirde birikiminizi artıran Otomatik Katılım’la geleceğiniz garanti altına alınıyor. Kazancınıza göre karar vereceğiniz katkı payı miktarlarını Bereket Emeklilik’le planlayabilir, mutlu bir emeklilik yaşayabilirsiniz.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku