Telefon Dolandırıcılığına Karşı Tavsiyeler

Yaşam29.08.2023 11:38:51

Telefon Dolandırıcılığına Karşı Tavsiyeler

Son dönemlerin popüler dolandırıcılık yöntemlerinden biri olan telefon dolandırıcılığı ile birçok vatandaş mağdur edilmektedir. Sürekli yeni yöntemler ile telefon dolandırıcılığına devam eden bu kişiler, mağdurları ikna etmek konusunda oldukça donanımlı ve beceriklidir. İnsanları kandırmak adına teknolojiyi kullanan bu kişiler, yeni bilgi alanları hakkında sürekli olarak çalışmaktadırlar. Sonuç olarak sahip oldukları bilgileri ya da yöntemleri sürekli yenilemektedirler.

Telefon Dolandırıcılığı Nedir?

Telefonda kendilerini polis, asker ya da savcı olarak tanıtarak para, altın gibi isteklerde bulunarak ya da "hediye ödül kazandınız; ancak ödülü almak için para göndermelisiniz, kart bilgilerinizi bizimle paylaşmalısınız" gibi söylemler ile insanları mağdur edenlerin işlediği suç, doğrudan telefon dolandırıcılığı olarak tanımlanmaktadır. İkna kabiliyeti yüksek olan dolandırıcılar, mağdurları kolaylıkla istedikleri şekilde yönlendirebilmektedir. Dolandırıcıların söyledikleri nitelikli yalanlar, mağdurun normal şekilde düşünmesini engellemekte ve bu yalanlara inanarak yanlış kararlar vermesine neden olmaktadır. Telefon dolandırıcılığı yapmak için vatandaşları arayan bu insanlar, "Bilgileriniz terör örgütünün elinde", "Kimlik bilgileriniz ile yasa dışı işlemler yapılmış" gibi söylemler ile karşı tarafı kandırarak her istediklerini yaptırmaktadırlar. Paniğe kapılan vatandaşlar bunun bir tuzak olduğunu düşünememekte, dolandırıcıların tüm isteklerini yerine getirmektedir. Dolandırıcılar bu söylemleri ile vatandaşlara; hesaplarına para yatırmasını, evlerini satmasını, altınlarını vermesini sağlayarak menfi amaçlarına ulaşmaktadırlar.

Telefon Dolandırıcılığının Sonuçları

Telefon dolandırıcılığına maruz kalan insanlar yıllar boyu çalışarak elde ettikleri birikimlerini tek bir günde kaybedebilmektedirler. Aldıkları telefonlar karşısında ne yapacaklarını düşünemeden, sadece verilen direktifleri uygulayan insanlar evlerini ya da arabalarını satmakta, hesaplarında bulunan paraları belirtilen hesaplara sağlıklı düşünmeksizin göndermektedir. Bu gibi maddi kayıpların yanı sıra tüm birikimini böyle bir dolandırıcılık sonucu kaybeden insanlar manevi olarak da çok ciddi zararlar görmektedirler.

Telefon Dolandırıcılığına Karşı Önlemler

Telefon dolandırıcıları tarafından mağdur edilmemek için öncelikle vatandaşlar bazı temel haklarını çok iyi bilmelidir. Hiçbir devlet görevlisinin, polisin, askerin ya da savcının vatandaşı arayarak para istemesinin mümkün olmadığı bilinmelidir. Bu tarz telefonlar karşısında söylenenler dikkate alınmamalıdır. Ayrıca dolandırıcıların aradığı numaralar genellikle belli olmaktadır. Bu tarz telefonlar, geri arandığında asla ulaşılamayan telefonlardır. Telefon ile istenilen kredi/banka kartı bilgileri kesinlikle karşı taraf ile paylaşılmamalıdır. Böyle bilgiler paylaşıldığı takdirde kişilerin banka hesapları boşaltılmakta ve kredi kartları kullanılmaktadır. Vatandaşlar kimlik bilgilerini, kart bilgilerini ve şifrelerini kimseyle paylaşmamalıdır. Telefon dolandırıcılığı ile etkin mücadele etmek amacıyla cezaların caydırıcılığı artırılmalıdır. Operatör şirketleri de telefon dolandırıcılığını engellemek için çeşitli önlemler almalıdır. Yaygın dolandırıcılık teklifleri arasında; ücretsiz ürün denemeleri, nakit ödüller, önceden onaylı krediler gibi vaatler bulunabilmektedir. Bu gibi vaatlere de her zaman temkinli ve şüpheci yaklaşmak gerekmektedir. Dolandırıcılığa karşı tavsiyeler bağlamında, yukarıda bahsedilen durumlara dikkat edildiği takdirde büyük zararların önüne geçilebilmektedir. Bu sebeple bilinmeyen numaralardan alınan telefonlara karşı temkinli olmak gerekmektedir. Emniyet güçlerinin sürekli uyardığı gibi, herhangi bir devlet görevlisinden böyle bir telefon gelme ihtimalinin olmadığı unutulmamalı ve bu tarz durumlar derhal güvenlik güçleri ile paylaşılmalıdır.

 

 


En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku