Sigorta Türleri Nelerdir?

Sigorta24.02.2023 12:19:47

 

Sigorta Türleri Nelerdir?

Sigorta genel olarak herkes için maddi bir güvence sağlamaktadır. Gerek aracınıza, evinize gerek size, sevdiklerinize veya hayatta en değer verdiğiniz şeye karşı gelebilecek herhangi bir risk durumunda, sigorta sayesinde maddi olarak teminatınız karşılanmaktadır. Bu sayede sigorta yaptırmış olduğunuz için manevi açıdan da kendinizi iyi ve güvende hissetmiş olursunuz. Ancak sigortanın da çeşitleri ve taşıdığı farklı risk koşulları mevcuttur. Genel olarak ikiye ayrılan sigorta türleri, hayat sigortaları ve hayat dışı sigortalar olarak karşınıza çıkmaktadır.

Hayat sigortaları, kişinin yaşam kalitesini artırmak amacıyla, belli bir birikim gerektirerek yapılan sigorta türüdür. Bu kategoride bulunan sigorta türleri başlıca; özel sağlık sigortası, grup hayat sigortası, ferdi kaza sigortası, ölüm hali sigortası, maluliyet sigortası ve özel durum sigortasıdır. Bu sigortalar sayesinde kişi, yaşam kalitesi artmış bir şekilde daha güvenli bir hayat yaşamaktadır.

Bir diğeri olan hayat dışı sigorta türleri ise tamamen maddi hasarların karşılığında tazminat alınan türlerdir. Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.

Sigorta Primi Nedir?

Sigorta primi, sigortayı yapan yetkililer tarafından verilmiş olan teminatı satın almak amacıyla sigortalatan veya sigortalı olan kişinin ödediği ücrete denmektedir. Bu primler, sigorta çeşidi ve türüne göre farklı riziko şartlarına göre belirlenebilmekte veya değişiklik gösterebilmektedir. Peki bu primlerin sigorta bedeli nedir?

Sigortayı yapan kurumun vadettiği teminatları yerine getirebilmek için sigortalıdan talep ettiği tutara sigorta bedeli denmektedir. Bu tutar sigortanın kapsadığı hizmetlere göre değişkenlik göstermektedir.

Sigorta Poliçesi Nedir?

Sigorta poliçesi, sigorta sözleşmesinin tüm koşullarını içeren bir belgedir. Bu, sigorta sözleşmesinin varlığı ile alakalı bir şart gerektirmemektedir. Yani poliçe olmasa da sigorta teminatı mutlaka vardır ve sözleşen taraflar hak sahibi olabilmektedirler.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir, Şartları Nelerdir?

Zorunlu sigorta koşullarına uygunluk göstermeyen, daha önce sosyal güvenlik kanunları çerçevesinde bir çalışma geçmişi olmayan kişilerin veya 30 günden az çalışan kişilerin yaşlılık, ölüm veya malullük gibi genel sağlık sigorta primlerini kendileri ödeyerek, ön görülen emeklilik tarihine kadar bütün ödemeleri tamamlamalarına imkan tanınan bir sigorta türü olarak tanımlanmaktadır.

İsteğe bağlı sigorta nedir sorusuna cevap verdikten sonra, şartlarını da ele almak gerekmektedir. Öncelik olarak, kişinin 5510 sayılı kanuna tabi zorunlu sigorta gerektirecek bir işte çalışmaması, 30 günden az çalışması veya tam gün çalışmaması gerekmektir. Elbette ki 18 yaşını doldurmuş olması ve kendir sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olması gerekmektedir. Bunların dışında isteğe bağlı sigorta talebinde SGK'ya başvuruda bulunmak gerekli koşullardır.

Zorunlu Sigorta Nedir, Şartları Nelerdir?

Zorunlu sigorta, kamu güvenliği sağlamak başta olmak üzere, kişileri veya üçüncü şahısları risklere karşı korumak amacıyla yasal olarak yaptırılması gereken bir sigorta türüdür. Yapılmasının zorunlu olması her an herhangi bir şekilde karşınıza çıkabilmekte olmasıdır. Herhangi bir durum karşısında, araç veya mülk sahibi olunmasa dahi maddi ve manevi zararların karşılanması konusunda destek ve yardımcı olacak bir sigorta çeşididir.

 


BLOG

İlgili Yazılar

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku