SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yaşam24.02.2023 13:04:18

 SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır?

"SGK sorgulaması internette nasıl yapılır?" sorusu, her çalışanın akını kurcalayan konulardan biridir. SGK prim dökümü ya da SGK 4A hizmet dökümü olarak bilinen bu belge, daha önce sadece SGK’nın kamu hizmet binalarındaki ilgili birimden alınabilmekteydi. Artık e-Devlet sistemi sayesinde, internet üzerinden de SGK hizmet dökümü sorgulama yapılabilmektedir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olan tüm yurttaşların alabileceği bir belgedir. İçerisinde sigorta ve prim bilgileri bulunmaktadır. Bu bilgiler; sigortalılık durumuna göre 4A, 4B ve 4C olarak sınıflandırılmıştır. 4A SSK’lı olanların bilgilerini, 4B BAĞ-KUR’a bağlı olarak prim ödeyenlerin bilgilerini, 4C ise Emekli Sandığına bağlı olan vatandaşların bilgilerini içeren belgelerdir.

SGK Hizmet Dökümü ile Hangi Bilgilere Ulaşabilirim?

SGK hizmet dökümüyle sigortanızla alakalı tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler şunlardır:

      Sigorta başlangıç tarihi,

      İşe giriş ve çıkış tarihleri,

      Sigortalı olarak çalıştığınız gün sayısı,

      Sigortanızın işveren tarafından ne zaman ödendiği,

      Hangi aylarda ne kadar prim yatırıldığı,

      Çalıştığınız şirket bilgileri gibi bilgilerdir.

SGK Hizmet Dökümü Ne İşe Yarar?

SGK hizmet dökümünden, kıdem hesaplaması ve ikramiye hesaplaması yaparken de yararlanmaktasınız. Bunların dışında e Devlet sigorta sorgulama, vize alma sürecinde de oldukça önemlidir. Bu döküm belgesi, mahkemelerde ve resmi kurumlarda da kullanılmaktadır. SSK emeklilik sorgulama işlemiyle emekli maaşınızı ve ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilmektesiniz.

SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK hizmet dökümünü, dilerseniz istediğiniz herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet binasına giderek ya da internet aracılığıyla e-Devlet sistemini kullanarak alabilmektesiniz. E-Devlet sistemini kullanabilmek için e-Devlet şifresine ihtiyacınız bulunmaktadır. Bunun dışında mobil imza, elektronik imza ya da internet bankacılığı aracılığıyla da sistemden yararlanabilmektesiniz.

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, sağ üst köşede yer alan arama kutucuğuna "4A hizmet dökümü" ya da "SGK" yazarak arama yapın. Arama sonuçlarında çıkan 4A Hizmet Dökümü linkine tıklayın. Sayfanın alt kısmında hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz.

Barkodlu SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

E-Devlet sisteminde giriş yaptıktan ve 4A hizmet dökümü sayfasına ulaştıktan sonra sayfanın sol üst köşesinde yer alan Barkodlu Belge Oluştur butonuna tıklayarak, hizmet dökümünün barkodlu versiyonuna da ulaşabilirsiniz.

SGK Emekli Aylık Bilgisini Nasıl Öğrenebilirim?

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan arama kutucuğuna "emekli aylık bilgisi" yazarak arama yaptığınızda 4A, 4B ya da 4C butonlarından birini seçerek aylık bilgisini sorgulayabilirsiniz.

SGK Prim Borcumu Nasıl Öğrenebilirim?

E-Devlet sistemi kullanılarak yapılabilecek sorgulamalardan biri de e Devlet sigorta borcu sorgulamasıdır. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama kutucuğuna "prim borcu" yazdığınızda ilk çıkan Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama bağlantısına tıklayarak kendinize ait sigorta prim borcu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 


BLOG

İlgili Yazılar

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku