Sağlık Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sağlık24.02.2023 13:09:40

 Sağlık Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?

“Sağlık sigortam var mı? Sağlık sigortam aktif mi? Gelen Sağlık Sigortası borç sorgulama nasıl yapılır?” gibi soruların cevapları, her yurttaşın aklını kurcalayan sorular arasında bulunuyor. Bu yazımızda tüm bu sorularınızı detaylıca yanıtlamaya çalıştık.

Genel Sağlık Sigortası Nedir?

GSS yani Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından zorunlu tutulan bir güvence uygulamasıdır. Yurttaşların sağlıklarını koruma ve karşılaştıkları sağlık sorunlarının harcamalarını karşılayan Genel Sağlık Sigortası, sosyal güvencesi olmayan yurttaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağlayan zorunlu bir sigortadır. Amacı ülke genelinde tüm yurttaşların sağlık hizmetlerinden eşit fırsatlarla yararlanmasını sağlamaktır.

Genel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar?

1 Ocak 2012 tarihinden beri uygulanan Genel Sağlık Sigortası uygulaması, herhangi bir yerde çalışmayan, sigortası olmayan, bakmakla yükümlü olunan kişi olarak aile bireyleri tarafından sağlık güvencesi olmayan, SGK’dan emekli maaşı ya da herhangi bir geliri olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunludur.

GSS uygulaması kapsamında gerçekleştirilen gelir testi sonucunda gelirleri asgari ücretin 1/3 oranından daha fazla olanlara sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için prim ödemek zorunluluğu getirilmiştir. 18 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Genel Sağlık Sigortası kapsamındadır. 18 yaşından büyük olup çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yurttaşlar gerekli ücreti ödeyerek bu hizmetten yararlanabilmektedirler. 18 yaşın altındaki yurttaşlar ise GSS’den ücretsiz olarak yararlanırlar.

Genel Sağlık Sigortası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Sağlık sigortası olup olmadığını öğrenme noktasında E-devlet kapısının sunduğu hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Sağlık sigorta sorgulama işlemi, internet üzerinden oldukça hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama hizmeti sayesinde sağlık sigortası borcunuz olup olmadığını ya da sigortanızın aktif olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

E-devlet sistemine şifreniz ya da mobil imzanız ile giriş yaptıktan sonra sağ üstte yer alan arama kutucuğuna "GSS Borç Dökümü" yazarak arama yaptığınızda karşınıza ilk çıkan Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama linkine tıklayarak sorgulama sayfasına ulaşabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcumu Nasıl Öğrenebilirim?

Sağlık sigorta borç sorgulama işlemini E-devlet kapısının Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama hizmeti üzerinden yapabilir ve ödenmemiş primleriniz ile borç bilgilerinizin dökümüne ulaşabilirsiniz. Borcunuzu E-devlet sistemi üzerinden online olarak kredi kartı aracılığıyla ödeyebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası borç sorgulama ve ödeme işlemini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun online tahsilat sitesi olan onlinetahsilat.sgk.gov.tr üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanabilmek için 18 yaşından büyük olan vatandaşların aşağıdaki kriterlere sahip olması gerekir:

      Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olamamak,

      SSK veya Emekli Sandığı primlerini ödemeyenler,

      Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişiler.

Gerekli kriterleri sağlıyorsanız Genel Sağlık Sigortası başvurusunu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru için gereken evraklar; GSS için sosyal hizmetler formu ve başvuru sahibinin ikametgah adresidir. Başvuru formu sosyal hizmetler üzerinden temin edilebilir.

Form ve evraklarla birlikte vergi dairesine başvurarak belgelerinizi imzalatmanız gerekmektedir. Evraklarınız eksiksiz olduğundan bulunduğunuz bölgedeki Kaymakamlık binasına teslim edilmesi gerekir. Evraklar teslim edildikten sonra süreç başlar ve başvuru sahibi ikametgahı bulunan adreste yetkililerce ziyaret edilir ve gelir testi yapılır. Sonuçlar başvuru sahibine bildirilir.

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku