Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yaşam29.08.2023 07:55:35

Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Taşınmaz bir mülke sahip olan kişiler "Rayiç Bedel Nedir? sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Konut alım ve satım işlemleri esnasında ortaya çıkan rayiç bedel, bir taşınmazın güncel piyasa koşullarına göre belirlenen fiyatını ifade etmektedir.

Rayiç Bedel Nedir?

Mülkün satışındaki arz-talep dengesine bağlı olarak satış fiyatının belirlenmesini ifade eden rayiç bedel, birden çok faktöre bağlı olarak belirlenmektedir. Bir konut ya da arsanın satılmadan önce fiyatının piyasaya göre yeniden belirlenebilmesi için satıştaki taşınmaz mülk, o bölgedeki eşdeğerlerine göre belirlenmektedir. Bölgede bulunan ve hemen hemen aynı özelliklere sahip olan 3 farklı taşınmazın satış fiyatları üzerinden satışa çıkacak olan taşınmazın fiyatı güncellenmektedir.

Görüldüğü gibi, bir mülkün rayiç bedelini daha çok aynı özelliklerde olan diğer mülklerin durumu belirlemektedir. Diğer taşınmazların yanı sıra mülkün bulunduğu konum, konumun gelişme durumunu da fiyatları etkileyen temel etkenler arasında yer almaktadır.

Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?

Taşınmazın bulunduğu lokasyondaki okul, hastane, AVM gibi donatıların rayiç bedeli belirlemede oldukça etkili olduğu bilmekte yarar vardır. Fakat belirlemede en önemli faktör, çevredeki diğer taşınmazlardır. Peki, rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mülkün rayiç bedelinin hesaplanması, çevrede bulunan 3 farklı konutun metrekaresi ve fiyatları öğrenilerek yapılmaktadır. Öncelikle, belirlenen 3 evin fiyatları ve metrekareleri toplanmaktadır. Sonrasındaysa, toplam bedel toplam metrekareye bölünmektedir. Ortaya çıkan fiyat, evin metrekare bazından fiyatını vermektedir. Fakat işlemler yapılırken mevcut konutun diğer konutlarla farklılıklarının da net olarak belirlenmesi gerekmektedir. Aksi halde, doğru ve nitelikli bir sonuç elde etmek zor olmaktadır. Özellikle konutlarda manzara, toplu taşımaya olan konum ve güvenlik gibi konular fiyatta belirleyici olabilmektedir.

Araçlarda ise eşdeğerindeki diğer araçların yanı sıra mevcut aracın hasar kaydının olup olmaması dikkate alınmaktadır. Araçta hasar kaydı bulunuyorsa bu hasarın ne kadar olduğu belirlenerek araç için bir rayiç bedel ortaya çıkarılmaktadır. Dilerseniz, rayiç bedel sorgulama ve hesaplama işlemleriniz için Bereket Sigorta'dan yardım alabilirsiniz.

Rayiç Bedel Nasıl Öğrenilir?

Rayiç bedel nedir ve nasıl hesaplanır soruları kadar "Rayiç bedel nasıl öğrenilir?" sorusu da taşınmaz sahipleri için cevabı aranan sorular arasında yer almaktadır. Bir malın günün piyasa koşullarına göre satış değerini ifade eden rayiç bedel, ada ve parsel numarası ile öğrenilmektedir. Taşınmazın bulunduğu belediyeye taşınmaza ait ada ve parsel numarasının yanı sıra tapu sahibinin adını da vererek rayiç bedeli rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Sadece konut için değil, arsa ve tarla gibi diğer taşınmazlara ait rayiç bedel sorgulamasını yine mülkün bulunduğu belediye aracılığı ile yapabilirsiniz. Rayiç bedellerin belirlenmesinde valiliklerin atadığı müfettişler ve defterdarlar etkili olmaktadır

İlgili kanuna göre belirlenen rayiç bedel, her yıl piyasa koşullarına göre yeniden değerlendirilmektedir. Bereket Sigorta ve Emeklilik, sizlere rayiç bedel öğrenme konusunda tüm desteği vermektedir.

 

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku