Otomobil Kış Bakımı ve Kontrolleri

Araç & Sürüş29.07.2023 06:47:46

Otomobil Kış Bakımı ve Kontrolleri

Kış Mevsimi Öncesinde Araç Kontrolü

Kış aylarına girmeden önce, herkes aracının bakım ve kontrolünü yaptırmak ister. Kullanılan otomobilin soğuk ve karlı havalara karşın dayanıklılık göstermesi önem taşımaktadır. Araç bakımı yaptırmadığınız takdirde, yolda kalmadan aracınızın kaymasına kadar pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz.

Kışa hazırlık amacıyla aracınızda sağlamanız gereken kontroller, kış lastikleri edinme, antifriz bakımı yaptırma, cam suyu ve silecekleri denetleme, far ayarları ve bütün filtreleri gözden geçirme şeklinde sıralanabilir. Sizin, ailenizin ve çevrenizdeki insanların sağlığı, güvenliği için araç kış bakımı elzemdir.

Kış Mevsimi Öncesi Yapılması Gerekenler

Kış Lastiklerini Edinin

Kış lastiği kullanmak, soğuk ve yağışlı havalarda daha rahat araba kullanabilmek adına mevsimsel hazırlık sürecinde izlenecek adımların başında gelmektedir. Çünkü kış lastikleri, yaz lastiklerine göre daha derin dişlere sahip olmakla beraber, çok soğuk ve yağışlı havalarda da daha iyi bir yol tutuşu sağlamaktadır. Aracınızın bakımını yaparken, lastik dişleri aynı derinlikte olacak şekilde, 4 lastiğini birden değiştirmeye özen göstermelisiniz. Buna ek olarak, kar zinciri alırken çapının, kış lastiğinin çap ölçülerine uygun olmasına dikkat etmelisiniz.

Antifriz Bakımı Yaptırın

Antifriz bakımı otomobilinizin radyatörlerinde yer alan suyun donmaması adına önem arz eden faktörlerden birisidir. Sıcaklığın 0 derece ve altına indiği dönemlerde antifriz, radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önlemektedir. Ayrıca soğutma sistemini kireçlenme, aşınma ve pas gibi olumsuz etkilere karşı korumaktadır. Antifrizi düzenli bir şekilde kullandığınız takdirde, soğutma sıvısı motor içerisinde daha rahat dolaşarak, koruma işlemini de düzgün bir şekilde gerçekleştirmektedir. Otomobilinizin bakımı sırasında, antifrizi mutlaka değiştirmelisiniz.

Cam Suyu ve Silecek Kontrolünü Sağlayın

Silecek, her mevsimde arabanızın vazgeçilmez unsurları arasında yer almaktadır. Çünkü otomobilinizin ön camları kirlenmeye müsait bir alana sahiptir. Silecek kullanımına da, kış aylarında yaz aylarına göre daha fazla ihtiyaç duyarsınız. Otomobilinizin silecekleri, yaz aylarında çok fazla kullanmadığınız için, kuruyarak şekil bozukluğu gösterebilir. Bu nedenle araç kontrolleri sırasında, cam sileceklerinizi mutlaka değiştirmelisiniz. Ayrıca kışa hazırlık yaparken, aracınızın cam suyu haznesinin doluluğundan da emin olmalısınız.

Far Ayarları

Kış mevsiminde havanın erken kararmasından dolayı, farlarınızı daha sık kullanırsınız. Ani hava değişimlerinde sis oluşması durumunda, özellikle gündüzleri görüş mesafeniz azalır ve farlarınızı açmanız gerekir. Otomobil bakımı esnasında, farların, sis lambalarının ve fren lambalarının arıza gösterip göstermediğine dikkat etmelisiniz. Ayrıca farlarınızın temizliği, yolda iyi bir aydınlatma sağlayabilmek adına önem taşımaktadır.

Bütün Filtreleri Gözden Geçirin

Otomobillerdeki hava filtresi, yazlık ve kışlık olmak üzere iki farklı konuma sahiptir. Aracınızın motoru, filtreyi kış konumuna getirdiğinizde, daha verimli çalışmaktadır. Arabanızın kış mevsimi süresince hızlı çalışması taraftarıysanız, hava filtresini değiştirmelisiniz. Ayrıca, soğuk havalarda araç içerisinde kalorifer ve klima kullanabileceğiniz için, bakım sırasında polen filtresini de yenileyebilirsiniz. Buna ek olarak, depolarınızda bulunan yakıtın borulardaki donma riskine karşın, yakıt deposuna ayda bir kez buz önleyici koymayı düşünebilirsiniz. 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku