Ofiste Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Yaşam12.09.2024 10:33:39

Ofiste Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?


Ofisler dünyadaki doğal kaynakların tüketiminde önemli bir paya sahiptir. Yapılan araştırmalara göre tüm dünyada her yıl 2 milyar tonun üzerinde katı atık üretilir. Bu katı atıkların yaklaşık yarısından ise ofisler sorumludur. Enerji, su, kağıt gibi kaynakların yoğun şekilde tüketildiği ofislerin geri dönüşüm işlemlerine başvurması, doğal kaynakların dengeli bir şekilde kullanılması ve daha güvenli bir gelecek inşası açısından büyük önem taşır. Siz de ofisinizde geri dönüşüm işlemlerine başlayarak, ofisinizin dünyanın geleceğine ve ekolojik dengeye zarar vermesini önleyebilirsiniz. Başvurabileceğiniz ofiste geri dönüşüm uygulamaları için aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Ofisinizde sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla Bereket İş Yeri Paket Sigorta hizmetlerimizden yararlanarak ofisinizin güvenliğini artırabilirsiniz.


Ofiste Geri Dönüşüm Kutularından Yararlanabilirsiniz


Ofiste geri dönüşüm yapmanın birinci yolu, ofisin pek çok noktasına geri dönüşüm kutusu yerleştirmektir. Geri dönüşüm kutuları; kağıt, plastik ve cam olmak üzere üç temel gruba ayrılır. Bu kutularda toplanan katı atıklar, geri dönüşüm tesislerine gönderilir ve yeniden üretilerek doğal kaynakların azalmasını önler. Geri dönüşüm kutusu kullanırken, ofisinizdeki çalışanları doğru kullanım noktasında da bilgilendirmeniz önerilir. Geri dönüşüm kutuları hakkında bilinmesi gereken en önemli noktalar ise şöyledir:

  • Geri dönüşüm kutularına farklı türlerde katı atıklar atılmaması gerekir. Aksi durumda yeniden üretimde çeşitli sorunlar yaşanabilir ve geri dönüşüm imkânsız hâle gelebilir.
  • Tıbbi atıkların, kullanılmış tuvalet kağıtlarının, pedlerin ve kullanılmış mendillerin geri dönüşüm kutusu yerine çöpe atılması gerekir. Aksi durumda geri dönüşümde sağlık sorunlarına yol açacak problemler yaşanabilir.
  • Geri dönüşüm kutularının farklı renklerde olmasında yarar bulunur. Bu sayede kullanıcılar, katı atıklarını doğru geri dönüşüm kutusuna atma konusunda yaşayabilecekleri sorunlardan korunabilir. 

Katı atıkların toplandığı geri dönüşüm kutuları için belirlenen evrensel renkler ise şu şekildedir:

  • Siyah: Geri dönüşümü mümkün olmayan, çöpe atılacak atıklar için kullanılır.
  • Yeşil: Cam atıklar, yeşil kutu ve poşetlerde toplanır.
  • Mavi: Kağıt ve karton türündeki atıklar için mavi renkli kutu ve poşetler tercih edilir. Karton kahve bardakları da bu kutulara atılır.
  • Gri: Piller ve metal ofis gereçleri, geri dönüşüm sürecinde gri renkli poşetler ya da kutularda biriktirilir.
  • Şeffaf: Elektronik ya da tehlikeli olabilecek katı atıklar için şeffaf kutu ve poşetler tercih edilir. Bu tercihin amacı, içeriğinin dışarıdan görülebilmesi ve olası tehlikeler için tedbir alınabilmesidir.


Ofislerde Geri Dönüşüm Sürecinde Atık Tüketimini Azaltabilirsiniz 


Araştırmalara göre bir ofisin günlük kâğıt tüketimi, kişi başı ortalama 2 kilo civarındadır. Bu rakam, kalabalık ofislerde daha da artar ve ekolojik açıdan son derece riskli seviyelere ulaşır. Ofislerin en yoğun kağıt tüketimleri arasında, kısa vadeli ihtiyaçlar için kullanılan belgeler öne çıkar. İncelemelere göre, günlük kullanılan belgelerin yarısı 24 saat içinde çöpe atılırken yazıcılardan alınan çıktıların yaklaşık %30’u ise hiç kullanılmadan yazıcı haznesinde unutulur. Bu sebeple, ofiste uygulanacak en önemli geri dönüşüm işlemleri arasında, kağıt tüketimini kontrol altına almak da bulunur.

Kağıt tüketimini kontrol etmek için yapabileceğiniz en önemli işlem, kağıt kullanımını azaltmak ve dijital yazışmalara ağırlık vermektir. Bu sayede ofisinizdeki kağıt tüketim oranını düşürebilirsiniz. Ayrıca ihtiyaç durumunda kağıtların her iki yüzünü de kullanabilirsiniz. Özellikle şirket içi toplantılarda, sunumlarda ve analizlerde kullanılan kısa ömürlü evrakları, daha önce kullanılmış kâğıtların arka yüzüne basabilirsiniz. Böylece her baskı için yeni kağıt tüketmek yerine mevcut kağıtlarınızı değerlendirebilir ve tüketiminizi azaltabilirsiniz. Kullanım ömrü dolan kağıtları geri dönüşüm kutusuna atarak da yeniden üretilmelerini sağlayabilirsiniz.


Ofiste Geri Dönüşüm için Sürdürülebilir Ürünlere Yönelebilirsiniz


Ofislerin ürettiği katı atıkların önemli bir bölümü; kağıt bardak, plastik su şişesi, plastik kaşık ve çatal gibi tek kullanımlık ürünlerden oluşur. Bu tip ürünlerin tüketimini kısıtlamak, katı atık üretimini azaltmanın en önemli yollarından biridir. Uzun soluklu olarak kullanılabilen cam şişe, kupa, kişisel mutfak gereci gibi eşyaların kullanımına ağırlık vererek ofisinizdeki kağıt ve plastik tüketimini minimum noktaya çekebilirsiniz. Su tüketimi için plastik şişeli sular yerine geri dönüşebilir damacana suları tercih edebilir, su sebili kullanabilirsiniz. 

Katı atık üretimini azaltmak, geri dönüşüm sürecini kolaylaştıran faktörlerin başında gelir. Ofisinizde üretilen katı atıkların miktarını azaltarak daha kontrol edilebilir bir geri dönüşüm süreci yaşayabilirsiniz. Bu sayede ortaya çıkan atıkları sınıflandırma, ayrıştırma ve geri dönüşüm tesislerine yollama süreçlerini sorunsuz bir şekilde yönetebilirsiniz. 


Ofiste Geri Dönüşüm Konulu Etkinlikler Düzenleyebilirsiniz


Ofislerde geri dönüşüm işlemlerini uygulamak, büyük oranda bir takım çalışmasıdır. Ofisinize geri dönüşüm kutuları yerleştirmeniz ve katı atık üretimini azaltma teknikleriniz, ofis çalışanlarının katılım göstermemesi durumunda herhangi bir sonuca ulaşmayabilir. Bu sebeple çalışanları katı atık ve geri dönüşüm konularında bilinçlendirecek etkinlikler düzenleyebilir ve geri dönüşüm yöntemlerinizin tüm ofis tarafından iş birliği içinde uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

Çalışanlarınızı geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmek için ofis içi eğitimler ve seminerler düzenleyebilirsiniz. Uygunalacak geri dönüşüm projelerinin amaçlarını, yöntemlerini ve elde edilecek sonuçları net bir şekilde anlatarak tüm ofis personelinin takım çalışmasına dahil olmasını sağlayabilirsiniz. Ekip çalışmasının sürekliliğini sağlamak için ofis çalışanlarına belirli aralıklarla geri dönüşüm çalışmalarını hatırlatacak mailler gönderebilir ve geri dönüşüm kutularının bulunduğu alanlara bilgilendirici ve teşvik edici afişler asabilirsiniz.


Ofiste Geri Dönüşümü Teşvik Edebilirsiniz


Teşvik edici yarışmalar, ofis içinde uyum elde etmenin en etkili yolları arasında yer alır. Geri dönüşüm konusunda da eğlenceli yarışmalar düzenleyebilir ve tüm ofisin geri dönüşüm sürecine katılmasını sağlayabilirsiniz. Her hafta ya da her ay en az katı atık üreten ya da geri dönüşüme en çok katkı sağlayan çalışanı belirleyip ödüllendirecek küçük yarışmalar düzenleyebilirsiniz. Birinci olan çalışanları küçük, sembolik armağanlarla ödüllendirerek geri dönüşüm konusuna teşvik edebilirsiniz.

Geri dönüşüme katkı yarışmalarını, ofis içi eğlencelere dönüştürerek çalışanlarınızın motivasyonunu artırabilirsiniz. Örneğin her ödül tesliminde tüm katılımcıların keyif alacağı ufak çaplı ofis partileri düzenleyebilirsiniz. Bu sayede birinci olmayan çalışanların da etkinlikte eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntemle bir yandan rekabetçi ve olumsuz duyguların önüne geçebilir bir yandan da ofis içindeki ekip ruhuna katkı sağlayabilirsiniz. Dilerseniz, yarışmaların kapsamını daha da genişletebilirsiniz. Kişisel hayatında da geri dönüşüme katkı sağlayan çalışanlara ödül verebilir ve böylece geri dönüşüme katılımı artırabilirsiniz.


Çevre Örgütlerinden Ofiste Geri Dönüşüm Desteği Alabilirsiniz 


Geri dönüşüm, tüm dünyanın önem verdiği, global anlamda önemli çalışmaların yürütüldüğü bir alandır. Ekolojik dengenin korunması, sürdürülebilir yaşam tarzlarının oluşturulması ve katı atık üretiminin kontrol altında tutulması gibi alanlarda faaliyet gösteren çok sayıda çevre örgütü ve STK bulunur. Bu kuruluşların önemli bir bölümü, şirketlerin geri dönüşüm çalışmalarına destek verecek program ve kampanyalar sunar. Şirketinizdeki geri dönüşüm çalışmalarını daha etkili bir hâle getirmek için, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarından destek alabilirsiniz.

STK üyeleri, şirketinizde çevre bilinci oluşturacak eğitimler düzenleyebilir, size geri dönüşüm çalışmaları etkisi ispatlanmış yeni yöntemler öğretebilir ve personelinizin motivasyonunu artırmak için uygulayabileceğiniz teknikler hakkında bilgilendirmede bulunabilir. Ayrıca geri dönüşüm kutularını temin etme ve toplanan katı atıkları geri dönüşüm tesislerine iletme noktalarında da sivil toplum kuruluşlarından destek alabilirsiniz. Bu sayede tüm süreci profesyonel isimlerin gözetiminde, evrensel kurallara uygun ve pratik bir şekilde tamamlayarak ofisinizin çevreye vereceği zararı kolayca en düşük noktaya indirebilirsiniz.

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Yeni Pay Alma Haklarını Kullanmalarına İlişkin Duyuru 2024

Devamını Oku