Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Yaşam29.07.2023 06:24:12

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi nedir diye merak ediyorsanız, kısaca şu şekilde tanımlanmaktadır; Kara yolları Trafik Kanunu tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde trafik şubelerine kayıtlı olan motorlu taşıtlardan alınan, yılda iki defa ödenmesi zorunlu olan bir vergi türüdür. Satın alınan bir araç için başta bakım masrafları olmak üzere, yıllık sigorta ve kasko masrafları, yakıt masrafı, arıza ve kaza masrafları gibi giderlere ek olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi de yılda 2 defaya mahsus olarak ödenmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, yalnızca otomobil ve motosiklet için ödenmesi zorunlu kılınmış bir vergi türü olarak algılanmamalıdır, uçak, tekne, helikopter gibi hava ve deniz taşıtları için de Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmesi şartı bulunmaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nasıl Yapılır?

Araç sahibi olan kişiler Motorlu Taşıtlar Vergisi için yılda 2 defa olmak üzere, ocak ve temmuz aylarında ödeme işlemini gerçekleştirmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, araçların sicil kayıtları oluşturulduktan sonra ödenmeye başlanır. Araçların trafik sicil kaydı silinene kadar araç sahipleri MTV ödemekten sorumludur.

Motorlu Taşıtlar Vergisi aracın kayıtlı olduğu illerde bulunan ilgili ilçeye bağlı vergi dairelerinde yapılabilmektedir. Aynı zamanda ödemeler kamu ve devlet bankaları aracılığıyla, internet bankacılığı hizmetleri, mobil bankacılık hizmetleri, banka şubeleri kullanılarak kolaylıkla yapılabilmektedir. Ödemeler kredi kartı, nakit ve banka kartı ile de yapılabilmektedir. Banka anlaşmalarına göre kredi kartı ile yapılan ödemelerde taksit işlemi de uygulanabilmektedir. Kredi kartı kullanıcıları otomatik ödeme talimatı vererek, MTV sorgulama ve ödeme işlemlerini otomatik olarak yapabilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulama işlemini e-devlet, internet bankacılığı şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı' nın internet sitesinde araç plaka bilgisi, ödeme dönemi ve taksit bilgilerini girerek kısa sürede gerçekleştirebilir. Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplama işlemi sırasında, araç ruhsatının yanınızda bulunması faydalı olacaktır. Vergi hesaplaması otomatik olarak vergi daireleri, e-devlet sistemi ya da internet bankacılığı uygulamalarında yapılabilir. Motorlu taşıtlar ödemesine ilişkin yapılan internet bankacılığı işlem sonucu, banka tarafından gönderilen e-dekont vergi makbuzu yerine geçmediğinden, işlem yapılan bankanın şubesine gidilerek tahsilat makbuzu talep edilebilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi düzenlenirken, aracın modeli, yaşı, motor hacmi esas alınır. Aracın tescil tarihi 01/01/2018 tarihinden önce olması halinde aracın yaşı ve motor hacmine göre vergi ödemesi yapılır. Aracın tescil tarihi 01/01/2018 ve sonrası bir tarih ise aracın yaşı, motor hacmi ve aracın matrahına göre vergilendirme yapılmaktadır. 1300 cc'ye kadar motor hacmi olan araçların vergisi, 1300 cc ve üstü yüksek hacimli motorlara göre daha düşük çıkmaktadır. Taşıt değeri kriteri de vergilendirme konusunda oldukça önemli bir rol oynar. Motor hacmi arttıkça araç değeri de yükselmekte ve buna bağlı olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı da aynı oranda yükselmektedir.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku