Lastik Nasıl Değiştirilir?

Araç & Sürüş28.06.2023 06:17:17

Lastik Nasıl Değiştirilir? 

Lastiğin nasıl değiştirileceğini bilmek tüm sürücüler için gerekli bir beceridir. Lastiğin ne zaman ve nerede patlayacağı belli değildir. Yol kenarında acil bir durumda lastik patlayabilir ve daha da kötüsü bu tip zamanlarda servise ya da tamirciye ulaşmanız hemen mümkün olmayabilir. Yardım almak için kullanacağınız telefon yanınızda olmayabilir. Olsa dahi şarjı bitebilir ya da bulunduğunuz bölgede çekmeyebilir. Bu tarz felaket senaryolarına karşı hazırlıklı ve bilinçli olmak sizi stresten uzaklaştıracaktır. Güvenli sürüş için aracın lastiklerinin doğru değiştirilmesi hayati bir önem taşımaktadır. Aynı zamanda araç lastiklerinin düzenli olarak bakımının yapılması ve periyodik lastik değişimi için bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. 

Lastik Değiştirmek İçin Gerekli Araç Gereçler

Satın aldığınız aracın içinde genel olarak kriko, bijon anahtarı, tamamen şişirilmiş yedek lastik ve aracın kullanım kılavuzu yer almaktadır. Bu ögelerden herhangi biri aracınızla birlikte gelmediyse hemen yenilerini satın almalısınız. Ayrıca yedek lastiği düzenli aralıklarla kontrol etmeli ve havası indiğinde yeniden şişirmelisiniz. Aynı şekilde her ay ve özellikle uzun yola çıkmadan önce araç lastiklerinin basıncını kontrol etmeyi unutmamalısınız. Lastik değişimi yapmak zorunda kalabileceğiniz durumlar için bagajınızda yer alması gereken diğer eşyalar arasında; çalışan pilli el feneri, yağmurluk, krikoyu sabitlemek için tahta ve tekerlek takozu yer almaktadır. 

Lastik Nasıl Değiştirilir?

  • Patlak bir lastiğiniz olduğunu fark eder etmez ani fren ya da dönüş yapmayın. Hızı yavaşça azaltın ve boş bir arazi ya da düz bir alan bulun. Lastiklerinizi asla trafiğin yakınında dar bir alan üzerinde değiştirmeye çalışmayın. Daha güvenli bir nokta bulana kadar hareket etmeye (yavaşça) devam edin. Jantınız bu süreçte zarar görebilir; ancak jantın değiştirilmesi dikkatsiz bir sürücünün çarpmasından elbette çok daha iyi bir seçenektir.
  • Uygun bir yer bulup aracınızı park ettikten sonra dörtlülerinizi yakarak diğer sürücülerin sizi yolun kenarında görmelerini sağlayın. Durduktan sonra, patlak lastiği değiştirmeye hazırlanırken daima el frenini kullanın. Bu, aracınızın kaymasını önler. Aynı zamanda, lastiği takarken aracın kaymamasını sağlamak için lastiklerin önüne veya arkasına takozları yerleştirin.
  • Jant kapağınızı çıkarın ve bijon anahtarı yardımıyla bijonları çevirerek gevşetin. Bu adımda kriko ile kaldırma işlemi henüz yapılmadığı için bijonları tamamen çıkarmamalısınız. Yoksa lastikler yerinden fırlayabilir.
  • Bijonları gevşettikten sonra lastik değiştirme işleminin en önemli elemanı kriko yardımıyla aracınızı yükseltebilirsiniz. Bu işlem için krikoyu aracın şasesinin altına yerleştirmelisiniz. Ayrıca krikonun yerleştiği alanın düz ve sert olmasına dikkat etmelisiniz. Krikoyu anlatılan şekilde yerleştirdikten sonra kolunu yavaş yavaş çevirerek aracınızı yükseltin. Patlak lastiğin yer ile teması 4-5 santim kadar kesilmelidir. Lastik belirtilen yüksekliğe eriştikten sonra gevşetilen bijonları tamamen çıkarıp lastiği sökebilirsiniz. Çıkarttığınız lastiği krikonun yanına koyarak kaymaması için ekstra bir destek sağlayabilirsiniz. 
  • Aracınızın bagajında bulunan yedek lastiği patlayan lastiğin yerine koyun ve bijonları tekrar yerleştirin. El yordamıyla yerleştirdiğiniz bijonları kendi gücünüzle sıktıktan sonra bijon anahtarı yardımıyla daha sıkı bir şekilde sabitleyin. Bijonların yeterince sıkı olduğundan emin olduğunuzda krikoyu kullanarak aracınızı tekrar eski konumuna getirin. Yedek lastik yer ile temas ettiğinde cıvataları bir kez daha kontrol etmeniz yararlı olabilir.

 


BLOG

İlgili Yazılar

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku