Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu - Bereket Sigorta ve Emeklilik

Araç & Sürüş23.01.2023 12:49:15

Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu Olan ve Olmayan Araçlar

İlgili tebliğ ile eşya ve yolcu taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu vardır. Hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmaları zorunluluğu ise yoktur.


Ayrıca Kış Lastiği Tebliğine göre lastik tekerlekli traktörleri, iki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımaları, römork ve yarı römorkları, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımaları, kapsam dışı tutmaktadır.

Kış Lastiği Takma ve Çıkarma Tarihleri:

Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu olup, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takmaları gerekmektedir. Buna göre yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçlar 1 Aralık tarihinde kış lastiği takıp 1 Nisan tarihinde çıkarabilirler.

Kış Lastiği Mevzuatı:

9 Şubat 2017 Tarihli ve 29974 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 687 sayılı KHK ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanuna eklenen “Kış Lastiği Zorunluluğu” başlıklı 65/A maddesiyle, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları zorunluluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na verilmiştir.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 01.04.2017 tarihli ve 30025 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, yukarıdaki linkte bulunan “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” yayınlayarak, kanun maddesine bağlı olarak kış lastiği kullanma usul ve esaslarını belirlemiştir.


En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku