Kaza Tespit Tutanağı Nedir? - Bereket Sigorta ve Emeklilik

Yaşam28.06.2023 05:50:45

Kaza Tespit Tutanağı Nedir, Nasıl Tutulur?

Trafik kanunları, sürücülere bazı kolaylıklar sağlamaktadır. Bunlardan biri de kaza tespit tutanağını, maddi hasarlı kazanın taraflarının mutabakatla oluşturabilmesidir. Bu sayede işlemler daha hızlı yürümekte, kazanın tazmini için süreç kısalmaktadır. Ayrıca, kaza tespit tutanağı ile kazaya karışan sürücüler, trafik akışının sağlıklı bir şekilde devam etmesine de katkıda bulunmaktadır.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza tespit tutanağı, yaşanan bir trafik kazasının ardından maddi bir hasar meydana gelirse araç sahipleri tarafından doldurulan ve polisi ya da sigorta şirketini beklemeden kazayı kayıt altına almak için kullanılan evraktır. Kaza tespit tutanağı sayesinde kazaya karışan araç sürücüleri, kazanın meydana geliş şeklini kayıt altına almaktadırlar. Kaza tespit tutanağı sadece maddi hasarlı kazalarda uygulanmaktadır. 1 Nisan 2008 yılına kadar bu işlem trafik polisleri tarafından yapılmaktaydı. Ancak yapılan yeni düzenlemeyle kazaya karışan araç sürücüleri anlaştığı takdirde ve sadece maddi hasarlı kazalarda geçerli olmak üzere kaza tespit tutanağını doldurarak ve kazaya ait görüntüleri fotoğraflayarak kaza yerinden ayrılabilmektedir. Uygulanan bu sistem ile trafikte yaşanan beklemelerin önüne geçilmiştir. Bu sistem sayesinde maddi hasarlı trafik kazalarının çözümü hızlanmıştır.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?

Kaza tespit tutanağını basılı bir halde ya da online olarak tutulabilmektedir. Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur, sorusunun cevabı şu şekildedir:

  • Tutanağa kazanın tarihi, yeri ve saati yazılmalıdır.
  • Görgü tanığı varsa bu tanığın iletişim bilgileri yazılmalıdır.
  • Sürücü bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigorta poliçesine ait bilgiler yazılmalıdır.
  • Tutanağa çarpışma yerinin ve olay anının taslağı çizilmelidir.
  • Kazanın gerçekleştiği cadde ve sokak isimleri belirtilmeli, aracın gittiği yön işaretlenmeli ve yol çizgileri çizilmelidir.
  • Kaza tespit tutanağında araçları A ve B olarak işaretlemek gereklidir.
  • Tutanakta gerekli yere sürücülerin kaza ile ilgili görüşleri yazılmalıdır.
  • Tutanak her iki sürücü tarafından imzalanmalıdır. İmzalanmamış tutanakların geçerliliği bulunmamaktadır.

Tutanak, eksiksiz şekilde ve 2 nüsha halinde doldurulmalıdır. Kazanın fotoğrafları, farklı açılardan ve araçların yerini değiştirmeden çekilmelidir. Fotoğraflarda araçların aldıkları hasarın da gösterilmesi önemli hususlardan biridir. Kaza tespit tutanağının geçerli olması için aracın trafik sigortasının bulunması gerekmektedir. Kaza tespit tutanağı doldurulurken tüm bu hususlara dikkat edilmeli ve belge, uygun şekilde doldurulmalıdır.

Kaza tespit tutanağını doldurmak için tek yöntem form değildir. "Mobil Kaza Tutanağı" uygulamasını telefona indirerek bu uygulama aracılığıyla da kaza tespit tutanağı düzenlenebilmektedir. Kaza tespit tutanağının doğru şekilde hazırlanması, sigorta işlemleri açısından oldukça önemlidir. Doğru şekilde hazırlanmış olan kaza tespit tutanağı, yapılan incelemelerin mümkün olduğunca hızlı şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Sorgulanır?

Kaza tespit tutanağı tutulduktan sonra, sigorta şirketlerinin hasar departmanına gönderilmektedir. Sigorta şirketleri ise en geç 1 iş günü içerisinde tutanağı ve kaza fotoğraflarını Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne iletmektedir. Kaza tespit tutanakları da bu sisteme girilmektedir. Sonrasında, kaza tespit tutanağını sorgulamak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin web sitesinden plaka bilgileri ve TC kimlik numarası ile kolaylıkla yapılmaktadır. Ayrıca, SMS yoluyla da kaza tespit tutanağı sorgulanabilmektedir. E-devlet sisteminden de kaza tespit tutanağı sorgulaması yapılmakta ve takibi sağlanmaktadır.

Bereket Sigorta, kazaya karışmanız durumunda neler yapabileceğiniz konusunda size yardımcı olmaktadır.

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku