Her Arabada Bulunması Gereken Araç Gereçler

Araç & Sürüş27.05.2023 13:43:02

 

Her Arabada Bulunması Gereken Araç Gereçler

Her Arabada Bulunması Gereken Araç Gereçler

Trafik kurallarına uygun olarak arabada bulunması gereken malzemeler ve ekipmanlar ile bazı belgelerin de araçta bulunması gerekmektedir. Hususi arabada bulunması gerekenler; ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü, kriko, reflektör, bijon anahtarı, çekme halatı, zincir, seyyar lamba, takım çantası gibi malzemelerden oluşmaktadır.

Hususi olmayan araçlarda aracın özelliğine göre farklı bir malzeme bulundurulması zorunludur. Örneğin; şehirler arası bir otobüs gibi kilometrelerce giden araçlar için, uzun yolda arabada bulunması gerekenler stepne, takoz, takograf, yangın söndürücü gibi malzemelerdir.

İlk yardım çantasının içerisinde; 2 tane büyük boy (3- 5 m x 10 cm) sargı bezi, 3 tane üçgen sargı, hidrofil pamuk (1 paket), hidrofil gaz steril (50'lik 1 kutu), antiseptik solüsyon (50 ml 1 kutu), 5m x 2cm flaster (1 tane), çengelli iğne (10 tane), paslanmaz malzemeli 1 adet makas, 50 cm örgülü kumaştan üretilmiş 1 adet turnike, yara bandı (10 adet), suni solunum maskesi (1adet), esmark bandajı (elastik bandaj 1 adet), cımbız, alüminyum malzemeden üretilmiş yanık örtüsü (1 adet), kalem, not defteri, led ışıklı el feneri (1 adet) ve tıbbi eldiven (2 çift) bulunmalıdır.

  • Sürücünün hemen ulaşabileceği uzaklıkta 1 adet yangın söndürme tüpü (1 kg) olmalıdır.  Yansıtıcı yüzeye sahip en az 2 tane dik konumda durabilen üçgen şekilli reflektör olmalıdır.
  • Seyyar lamba, kriko, bijon anahtarının yanında çekme halatı ve kış aylarına özel zincir de araçta her daim bulunmalıdır.
  • Takım çantasının içerisinde mutlaka; çekiç, tornavida, pense gibi araç- gereçlerin bulunması gerekmektedir.

Arabada Araç Gereç Bulundurmanın Önemi

Arabada bulundurulması gereken her araç ve gerecin farklı görevi vardır ve bunlar kimi zaman hayati önem taşımaktadır. İlk yardım çantası, olası kaza anında yaralı kişilere en kısa sürede ilk müdahaleyi yapabilmenizi sağlar. İlk yardım ise hayat kurtarır. Bu nedenle araçta mutlaka ilk yardım çantası olmalıdır. Yangın söndürme tüpü arabada seyir halinde çıkabilecek olan yangına en kısa sürede müdahale edebilmenizi sağlar.

Üçgen reflektörler, araç arızalarında yolda kalan araçların arızalarını diğer araçlara bildirmek için kullanılır. Reflektör kullanımı diğer sürücülere uyarı niteliğinde olacağı için olası kazaların önüne geçilebilir. Seyyar lamba uyarı ışığı ve gerekli durumda kaput içerisini kontrol edebilmek için kullanılmaktadır. Kriko, lastik patlaması durumunda stepneyi rahat takabilmek için aracı yukarıya kaldırmaya yaramaktadır.

Bijon anahtarı, lastik değiştirme sırasında kullanılmaktadır. Arabanın yolda kalma, lastik değişimi gereksinimi gibi durumlarda bu malzemelerin bulunması yolda kalmayı önler. Bazı araçlarda ise bu malzemelerin dışında malzemeler yer vermek gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yangın söndürücü her araçta olması gereken malzemedir. Fakat özel araçlarda 1 adet 1 kg’lık, kamyon ve otobüslerde 1 adet 6 kg’lık, tehlikeli madde taşıyıcı büyük araçlarda ise, 2 adet 6 kg’lık yangın söndürücü bulundurulması gerekmektedir.
  • Ücretli bir şekilde yolcu taşıyan toplu taşıma araçlarında taksimetre bulundurulmalıdır.
  • Otobüs,çekici ve kamyonlarda takograf bulunması zorunludur. Takograf; arabanın ne kadar mesafe kat ettiğini, hızını, şoförün sürüş hızını, dinlenme süreleri gibi değerleri kayıt altında tutan yarı otomatik ya da otomatik olan cihazdır.
  • Ücretli toplu taşıma araçlarında beyaz renkli iç lamba bulundurulması gerekmektedir. Beyaz ışık ile aracın içi gerekli görüldüğü anlarda aydınlatılabilir.
  • Kamyon, çekici ve otobüslerde üçgen şeklinde takoz (20 x 30) bulunması gerekir.
  • Özellikle tehlike anında yolcu güvenliği için otobüs, minibüs, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarında mutlaka imdat çekici bulunmalıdır.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku