Evde Yangın Anında Yapılması Gerekenler

Sigorta10.07.2025 08:44:25

Evde Yangın Anında Yapılması Gerekenler

Dikkatsizlik, ihmal ya da teknik bir arıza sonucunda meydana gelen yangınlar ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir. Özellikle mutfakta kullanılan, elektrikli ev aletleri, prizlere takılı çoklu uzatma kabloları ve açık bırakılan cihazlar küçük bir kıvılcımla birlikte büyük tehlikelere dönüşebilir. Yangınlar, genellikle bir anda büyür ve dumanla birlikte çok kısa sürede kontrol altına alınması güç bir hal alır. Bu nedenle evde bir yangın çıktığında ne yapılması gerektiğini önceden bilmeniz hayati önem taşır.
Yangın anında yapılması gerekenleri bilmek hem sizin hem de evdeki diğer bireylerin ve komşuların güvende olmasını sağlar. Yağdan kaynaklanan mutfak yangınları, fişte unutulan küçük ev aletleri ya da kısa devre nedeniyle prizden çıkan alevler ev yangınlarının en yaygın sebepleri arasında yer alır. Ancak bu yangınların çoğu birkaç hızlı ve bilinçli müdahale ile söndürülebilir. Bunun için doğru araçlara sahip olmak kadar ne yapacağınızı da bilmeniz gerekir. Aksi halde yanlış bir müdahalede bulunmanız yangını büyütme riski taşır. Gelin, yangın sırasında ya da öncesinde yapmanız gerekenlere göz atalım.




Yangın Anında Hızlı Müdahale Yöntemleri

Evde yangın çıktığında saniyeler içerisinde alınacak doğru kararlar olayın seyrini tamamen değiştirebilir. Bu nedenle yangın anında uygulanacak hızlı ve etkili müdahale yöntemlerini bilmeniz, can güvenliği açısından kritik önem taşır. Yangınla mücadelede ilk ve en önemli kural, paniğe kapılmadan soğukkanlılıkla hareket etmek olur. Ne kadar hızlı olunursa olunsun bilinçsiz yapılan her hareket yangının büyümesine veya yaralanmalara neden olabilir. 
Yangının başladığını fark ettiğinizde ilk olarak yangının türünü doğru tespit etmeniz gerekir. Mutfakta yağdan kaynaklanan bir yangında kesinlikle su kullanmamalısınız. Su, sıcak yağ ile temas ettiğinde aniden buharlaşarak alevlerin daha da yükselmesine neden olur. Bu tür durumlarda en etkili yöntemlerden biri tavanın üzerini ısıya dayanıklı bir kapakla örtmeniz olur. Oksijenle teması kesilen alevler birkaç saniye içinde söner. Yangın battaniyeleri de bu tür müdahalelerde güvenle kullanılabilir.
Elektrik kaynaklı yangınlarda ise öncelikle cihazın elektrikle olan bağlantısını kesmeniz gerekir. Sigorta panosundan ilgili hat kapatılmadan yapılan müdahaleler elektrik çarpması riskini artırır. Elektrik kaynaklı yangınlarda kuru kimyevi toz içeren yangın söndürücüler kullanmalısınız. Suyla müdahale, hem etkisiz olur hem de ciddi risk taşır. Yangının başladığı alan küçükse ve alevler henüz yayılmadan fark edildiyse de A tipi yangın söndürücü kullanarak etkili bir şekilde müdahale edebilirsiniz. Bu tip söndürücüler; kağıt, kumaş ve ahşap gibi maddelerin tutuştuğu yangınlarda kullanıma uygundur. Yangın söndürücüyü alevin başlangıç noktasına doğru 45 derecelik açıyla püskürtmelisiniz.
Eğer yangın büyümüşse ve bulunduğunuz alanı duman kaplamaya başlamışsa zaman kaybetmeden evi terk etmeniz gerekir. Duman, yangından daha hızlı yayılır ve birkaç nefeste bilinci kaybettirebilir. Yerden mümkün olduğunca alçakta ilerleyerek çıkış yoluna yönelmeniz gerekir. Ardından yetkili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçebilirsiniz.

Yangın Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yangın anında doğru adımları atmak, hem can kaybını önlemek hem de maddi zararları en aza indirmek açısından hayati önem taşır. Ancak bunun için öncelikle yangının doğası, büyüklüğü ve bulunduğunuz ortam göz önünde bulundurulmalıdır. Yangın anında dikkat edilmesi gereken en temel noktalar; panik yapmadan hareket etmek, doğru müdahale yöntemini belirlemek ve öncelikle kendi güvenliğinizi sağlamak olur. Yangın sırasında dikkat etmeniz gerekenler şöyle açıklanabilir:
•   Yangın sırasında yangının büyüklüğünü ve bulunduğunuz ortamı dikkate alarak hareket etmeniz gerekir.
•   Yangını fark ettiğiniz anda sakin kalmak karar verme sürecinizi olumlu etkiler ve yanlış adımlar atmanızı engeller.
•   Eğer yangın küçük ve kontrol altına alınabilir durumdaysa hemen müdahale etmek mümkün olabilir. Yangın hızla büyüyor ve duman yoğunluğu artıyorsa zaman kaybetmeden evden çıkmanız ve acil yardım numaralarını aramanız gerekir.
•   Yangın sırasında açığa çıkan zehirli duman ve gazlar, doğrudan solunum yollarına zarar verdiği için mümkün olduğunca yere yakın hareket etmek ve ağzınızı nemli bir bezle kapatmak alabileceğiniz önlemlerdendir.
•   Elektrik veya yağ kaynaklı yangınlarda su kullanmak yangını daha da büyütebileceğinden yangının kaynağını doğru tespit etmeniz ve uygun söndürme yöntemi seçmeniz oldukça önemlidir.
•   Elektrik kaynaklı yangınlarda ana elektrik şalterini kapatmanız, yangının büyümesini önlemeye yardımcı olur ve müdahaleyi daha güvenli hale getirir.
•   Yangın anında asansör kullanmak tehlikelidir. Asansör arızalanabilir veya duman tüm katlara yayılabilir. Bu sebeple merdivenleri sakin ve hızlı bir şekilde kullanmanız tavsiye edilir.
•   Kapıları kapatmak yangının ve dumanın yayılmasını yavaşlattığı için özellikle yangın küçükse kapıları kapalı tutmanız, yangının diğer odalara sıçramasını engelleyebilir.
•   Yangın söndürme tüplerinin yerini önceden bilmeniz ve kullanmayı öğrenmeniz, yangına hızlı ve etkili müdahale şansını artırır.
•   Tahliye sırasında panik yapmadan, belirlenmiş kaçış yollarını kullanarak binayı terk etmek hayati önem taşır.

Yangın Öncesi Alınabilecek Önlemler

Yangın herhangi bir anda ve beklenmedik şekilde ortaya çıkabilir. Ancak evinizde alacağınız bazı basit ve etkili önlemler, yangın riskini önemli ölçüde azaltabilir ve olası zararları en aza indirebilir. Evde yangın çıkma olasılığını önlemek ve yangın anında hızlı hareket edebilmek için dikkat etmeniz gerekenler ise bu şekilde:
•   Elektrik tesisatındaki eski, hasarlı ya da kalitesiz kablolar yangının başlıca sebeplerindendir. Prizlerde gevşek bağlantılar, aşırı yüklenme ve çoklu priz kullanımı tehlikeye davetiye çıkarır. Elektrik tesisatınızı periyodik olarak kontrol ettirmeniz oldukça önemlidir.
•   Yağ yangını riskine karşı mutfak bölümlerinde mutlaka yangın battaniyesi veya uygun bir yangın söndürücü bulundurmanız önerilir.
•   Temizlik malzemeleri, gaz tüpleri, spreyler ve diğer yanıcı maddeler; evin serin ve iyi havalandırılan bir bölümünde çocukların erişemeyeceği yerde muhafaza edilmelidir.
•   Evde en az bir duman dedektörü bulundurmanız ve düzenli olarak pilini kontrol ettirmeniz son derece önemlidir. Bu cihazlar yangını erken fark etmenizi sağlayarak tahliye için size ekstra zaman kazandırır.
•   Küçük boyutlu ve ev tipi yangın söndürücüler yangın çıkış anında müdahaleyi kolaylaştırır. Yangın söndürücüyü nerede ve nasıl kullanacağınızı öğrenmek acil durumlarda hayat kurtarabilir.
•   Kullanmadığınız elektrikli cihazları prizden çekmeniz oldukça önemlidir. Uzun süre kullanılmayan cihazların fişini mutlaka çıkarmanız gerekir. Isınan cihazları yakından takip etmeniz ve kullanım sırasında dikkatli olmanız da büyük bir öneme sahiptir.
•   Evde yaşayan herkesin yangın söndürme ve tahliye prosedürlerini bilmesi, acil durumlarda koordineli hareket etmeyi sağlar. Bu sebeple tüm aile bireylerinin yangın sırasında yapılması gerekenler ile ilgili bilinçlendirilmesi, olası bir kaza durumunun sorunsuz şekilde atlatılmasına imkan tanır.

Yangın gibi afetlere karşı maddi kayıplarınızı azaltmak için siz de konut sigortası çözümlerini değerlendirebilirsiniz. Bu tür sigorta paketleri yangın hasarlarını karşılayarak evinizi ve eşyalarınızı maddi zararlardan koruyup olası mağduriyetleri en aza indirir.
Siz de evinizde çeşitli sebeplerden kaynaklı meydana gelen yangın durumunda yapılması ve yapılmaması gerekenleri öğrenerek bilinçlenebilirsiniz. Bereket Sigorta ile sunulan çözümlerden faydalanarak yaşam alanınızı en iyi şekilde koruyabilirsiniz.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Yeni Pay Alma Haklarını Kullanmalarına İlişkin Duyuru 2025

Devamını Oku