Evde Isınma ve Doğalgaz Tasarrufu İçin Tavsiyeler

Yaşam27.05.2023 11:23:21

Evde Isınma ve Doğalgaz Tasarrufu İçin Tavsiyeler

Türkiye, kış aylarının çetin geçtiği bir ülkedir. Bu nedenle birçok ev, ısınmak için en ekonomik ve temiz bir ısınma şekli olan doğalgaz yöntemini tercih etmektedir; ancak doğalgaz doğru kullanılmadığı takdirde; hem yeteri kadar iyi ısınamamaya hem de fazla para ödemeye neden olabilmektedir. Bu nedenle doğalgazı kullanırken birçok konuya dikkat edilmesi ekonomik açıdan çok önemlidir. "Ev ya da iş yerinde doğalgaz tasarrufu için neler yapmalıyız?" sorusuna karşı üretilebilecek çözümlere, gelin daha yakından göz atalım.

Isınma Tasarrufu Nedir?

Isınma tasarrufu; evde ya da iş yerinde, ısınmaya ve konfor kaybetmeye engel olmayacak şekilde ısıyı verimli kullanmayı ifade etmektedir. Verim elde edilmesi için gereken önlemler doğalgaz tasarrufu için yapılanlar ile hemen hemen eşdeğerdir. Özellikle konutlarda mantolama yapılması, yaz - kış verim elde etmek için önemli yöntemler arasında yer almaktadır. Mantolama işlemi; kışın evi sıcak tutarken, yazın ferah tutmaktadır. Bunun yanı sıra; kaynakların verimli kullanılması gerekmektedir. Isınmak için tercih edilen cihazların; kalite standartlarına uygun olması çok önemli bir detaydır. Standartlara uygun olmayan ısıtma cihazlarından kullanmak, hem çevreye hem de ekonominize zarar vermektedir. Bunun yanı sıra ısınma tasarrufu sağlamak için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Kapı ve pencerelerin hava alan kısımlarının kapatılması gerekmektedir. Evlerdeki eski pencereler yenisi ile değiştirilmelidir.
  • Kombi seçiminde yoğuşmalı olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü; yoğuşmalı kombiler, %20 - %30 oranında daha fazla verim elde etmenizi sağlamaktadır.
  • Kombilerin bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bunun için uzman kişiler, belirli periyotlar ile çağrılmalı, kombinin doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
  • Ev havalandırılacaksa öğlen saatlerinin seçilmesi gerekmektedir. Bu sayede; temiz ve sıcak havanın içeri girmesi sağlanmaktadır.
  • Evde kuru ve nemsiz bir hava varsa bu durumun önüne geçirilmelidir. Bunun için, kalorifer peteklerinin üstüne su kapları konulmalıdır.

Isınma ve Doğalgaz Tasarrufu İçin Tavsiyeler

"Evlerde doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır?" sorusu bilinçli tüketicilerin en merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Doğalgazdan tasarruf etmenin birçok yöntemi vardır. Bunlar arasında bilhassa aşağıdaki hususlara dikkat etmek oldukça önemlidir:

  • Evde doğalgaz tasarrufu yapmak isteyen birçok kişi, evde kullanılmayan odaların peteklerini kapatmaktadır. Bu yöntem; ne yazık ki evde istenilen konforun oluşmasını engellemektedir. Kullanılmayan odaların peteğini tamamen kapatmak yerine ayarını diğer odalara göre kısık kullanmak önerilen bir yöntemdir.
  • Evde olmadığınız günlerde de doğalgazı tamamen kapatmamanız gerekmektedir. Az ısıda da olsa bütün odaların sıcaklığının aynı kalması gerekmektedir. Aksi takdirde tüm odalarda dolaşan ısıtma suyu soğuyacaktır.
  • Binanızda mantolama yapılması gerekmektedir. Mantolama işlemi; %40 oranında tasarruf edebilmeyi sağlamaktadır.
  • Evinizdeki tüm pencereler çift camdan ya da pimapenden oluşmalıdır. Bu sayede; içerideki ısının dışarıya, dışarıdaki ısının da içeriye girmesi engellenmektedir.
  • Kalorifer peteklerinin önünde; koltuk, masa, perde gibi ısının odaya dağılmasını engelleyecek eşyalar bulundurulmaması gerekmektedir. Ayrıca; kalorifer peteklerinin arkasına ısı yalıtım plakası da konulabilir.
  • Doğalgazın ayarları ile sık sık oynanmamalıdır. Doğalgaz sıcaklığının sabit bir sıcaklıkta tutulması gerekmektedir.

 

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Kurul İlanı

Devamını Oku