Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Yaşam27.05.2023 11:15:48

Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kişinin rahat ve güvenilir hissetmesi adına, yaşayacağı yeri seçerken dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Ev kiralarken dikkatli davranmak, sürecin sonrasında sıkıntı yaşamama noktasında önem teşkil etmektedir.

Kiralık Ev Nasıl Bulunur?

Kiralık ev ararken belirlenen muhit ve fiyattaki evlerle ilgili genel bir fikir sahibi adına genellikle çeşitli emlak ve gayrimenkul siteleri kullanılmaktadır. Bu sitelerden evler hakkında fotoğraflarıyla birlikte ön bilgiler alınabilmektedir. Bir diğer alternatif ise yaşanılmak istenilen bölgedeki emlak danışmanlarından yardım almaktır. Her iki durumda da kişinin kendisine uygun bulduğu evleri mutlaka gidip görmesi oldukça önemlidir.

Ev Kiralamadan Önce Yapılması Gerekenler

Ev arama sürecinde kişi, "Bilinçli şekilde ev kiralama nasıl yapılır?" ya da "Ev kiralarken nelere dikkat edilmelidir?" gibi sorulara yanıtlar aramak durumundadır. Ev kiralamadan önce dikkat edilmesi gereken ilk unsur, kiralık dairenin iç ve dış yapısının uzun süreli kullanıma ve deprem gibi doğal afetlere dayanıklı olmasıdır. Deprem, her bölge için risk oluşturduğundan zorunlu deprem sigortasının bulunması gerekir. Evin güneş alması ve ferah olması, binanın ısı ve ses yalıtımına sahip olması, ulaşım araçlarına yakınlığı, dairenin bulunduğu muhitin güvenilir olması, sosyal aktivite merkezlerine yakınlığı, dikkat edilmesi gereken hususlar arasında karşımıza çıkmaktadır. Evde herhangi bir nedenden kaynaklanan rutubet, küf mantarları oluşumuna neden olacağından hem kişinin sağlığına hem de binaya olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle evi incelerken rutubet oluşumuna dikkat edilmelidir. Ayrıca evin tesisat sistemlerinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve herhangi bir tadilat gerekiyorsa ev sahibi tarafından yaptırılması gerekmektedir. Ev ararken bütün bu kriterleri gözden geçirmek önemlidir. Aksi takdirde evi kiraladıktan sonra çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. Kişi ancak bütün bu kriterleri düşündükten sonra kendisi için en ideal seçimi yapmalıdır.

Ev Kiralama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişi evi kiralamaya karar verdikten sonra ev sahibi ya da ev sahibinin yasal vekili ile kira sözleşmesi yapılmalıdır. Kiralanacak evin doğalgaz, su ve elektrik sayaçlarındaki rakamlara, kira kontratında sonradan yaşanabilecek sıkıntıları önlemek açısından yer verilmelidir. Evle ilgili yaptırılacak tadilatlardan ev sahibi sorumludur ve kiracı da evi teslim aldığı gibi bırakmakla yükümlüdür. Bundan dolayı dairenin detaylı bir şekilde incelenip nasıl teslim alındığı ve nasıl teslim edileceği ile ilgili detayların kontrata eklenmesi gerekmektedir. Kiralanacak ev için depozito veriliyorsa ve apartman aidatı varsa, bunun sözleşmede ifade edilmesi gereklidir. Kontratta kira bedeli, yıllık kira artış oranı, ödemenin ne yolla ve ne zaman yapılacağı, teslim edilen demirbaşların belirtilmesi önem arz etmektedir. Kira sözleşmesi içerisinde evin açık adresi ve ev sahibi ile kiracının kimlik bilgileri yer almalıdır. Sözleşme imzalanmadan önce sözleşmeyi imzalayan kişinin gerçek ev sahibi ya da onun yasal vekili olduğuna emin olmak gerekmektedir. Kontratta yer alan açık adresin evin bulunduğu adresle aynı olduğunun kontrol edilmesi, daha sonraki yasal süreçlerde sıkıntı yaşamamak adına önemlidir.

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku