Dain-i Mürtehin Nedir, Ne Demek?

Sigorta26.04.2023 10:41:57

 

Dain-i Mürtehin Nedir, Ne Demek?

Daini mürtehin ne demek ve daini mürtehin nedir gibi sorular, kimi zaman kafa karışıklığına yol açabilmektedir. Bu karmaşaya son vermek ve bu alanda kapsamlı bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Dain-i Mürtehin Ne Demek?

Daini mürtehin ne demek sorusuna yanıt bulmak için öncelikle kullanılan kelimelerin anlamlarını öğrenmek gerekir. "Dain" sözcüğü "alacaklı" "mürtehin" ise "rehin" anlamına gelmektedir. Kısacası; daini mürtehin, alacaklının alacağı malın veya paranın güvence altına alınması amacıyla oluşturulmuş bir haktır. Bu hak, alacağa teminat sağlamak amacıyla bir mal üzerine kurulmakta ve herkese karşı kullanılabilmektedir. "Alacaklılık hakkını rehin tutmak" olarak tanımlanabilen bu ifade, mal üzerinden doğabilecek her türlü hak ve menfaatlere öncelikli biçimde el koyma yetkisini sağlamaktadır. Bunun yanında, daini mürtehin sigortası ile güvence altına alınan risk durumu gerçekleşirse daini mürtehin muvafakatı alınması zorunludur. Muvafakat alınmadan ödeme yapılması mümkün değildir.

Dain-i Mürtehin’in Amacı Nedir?

Daini mürtehinin amacı, alacaklının borcunu sigortalaması ve güvence altına almasıdır. Örnek olarak, araç satın almak üzere bankadan kredi talep edildiğinde banka kredi vermek için bu hakkı talep eder. Krediyle satın alınan aracın kasko sigortası yaptırıldığında banka sigorta poliçesinde rehinli alacaklı olarak gösterilir. Böylece rehinin hakları banka adına güvence altında tutulur. Gayrimenkul ve menkul sigortalarında benzer haklar söz konusudur. Ayrıca, araç ile ilgili hakların sigorta sözleşmesi yoluyla elde edilebilmesi, güvence altına alınabilmesi için iki yöntem bulunmaktadır. İlk seçenek, araç sahibinin araç üzerindeki haklarını ve menfaatlerini sigorta ile güvence altına almasıdır. Bu durumda rehinli alacaklı dolaylı yoldan araç üzerindeki menfaatlerini sağlayabilmektedir. Bir diğer seçenek ise, rehinli alacaklı tarafın alacağı meblağ kadar olan araç değerini sigorta ile güvence altına almasıdır. Böylece araçta herhangi bir hasar nedeniyle değer kaybı söz konusu olduğunda, ödenecek zorunlu sigorta tazminatı alacaklının alacağı sigortalı araç ile karşılanabilmektedir. Alınacak meblağ ise yasa gereği sigorta bedelini de içermektedir. Dain-i mürtehine ilişkin bu konu Türk Ticaret Kanunu’nda 1273. maddede açıkça belirtilmektedir. Daini mürtehin nasıl kaldırılır sorusu ise cevabı merak edilen konulardandır. Rehin uygulamasını kaldırmak için dilekçe yazılır ve inceleme sonucunda rehinin kaldırılmasına karar verilir.

Riskli Durumlarda Neler Olur?

Riskli durumlarda ise sigorta firması, borcunuzdan kalan kısmı daini mürtehine tazminat ödemesi şeklinde iletmektedir. Daini mürtehine ödenecek meblağ duruma göre değişiklik gösterebilmektedir. Kimi durumlarda, daini mürtehine ödenecek tazminat, bedeli kredi borcundan yüksek olabilmektedir. Bu gibi durumlarda daini mürtehin, sigorta şirketinin ödemiş olduğu fazla tutarı hak sahiplerine bildirmek zorundadır. Ortaya çıkan tazminat bedelinin daini mürtehine ait tutar haricindeki kısmı yasal varisler arasında eşit olarak pay edilmektedir. Her bir yasal varis için ayrı ayrı tutarlar önceden belirlendiyse bu tutarlar geçerli kabul edilmektedir. Gayrimenkul veya menkul mal varlığınızı güvence altına almak, menfaatlerinizi ve haklarınızı elinizde tutmak için Bereket Sigorta tarafından sunulan daini mürtehin poliçelerini inceleyebilir, risk durumunda kalan borçlarınızın sigorta tarafından karşılanmasını sağlayabilirsiniz. 


BLOG

İlgili Yazılar

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku