Kalp Krizi Nedir? Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Yaşam28.06.2023 14:12:49

Kalp Krizi Nedir? Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Miyokard enfarktüsü olarak da bilinen kalp krizi, zamanında doğru tıbbi müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilen bir sağlık sorunudur. Kalp krizi, çoğunlukla uzun süre devam eden göğüs ağrısıyla kendini gösterir.

Kalp Krizi Nedir?

Koroner arterin aniden tıkanması kalbin bu bölümüne giden kan akımının durmasına neden olmaktadır. Bu durumda kalp kaslarının bir kısmı kalıcı hasara uğramaktadır. Bu hasara ve ortaya çıkardığı belirtilere kalp krizi adı verilir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi yaşanmadan önce bazı belirtilerle erken teşhis yapılıp hastaya zamanında müdahale edilebilir. Peki, kalp krizi nasıl anlaşılır?

  • Kalp krizinin en sık görülen ve en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğüs ortasında baskı ya da yanmayla kendini gösteren şiddetli bir ağrı yaşanır. Bu ağrı genellikle sol kola da yayılır. Nadiren sağ kolda da ağrı görülebilir.
  • Oluşan ağrıya ek olarak kolda uyuşma olabilir.
  • Ağrıya terleme de eşlik eder.
  • Göğüste yeri tam belli olmayan bir sıkışma hissedilir.
  • Göğüs ağrısı hareket etmekle artar ve dinlendiğinizde azalır; ancak tıbbi müdahale yapılmazsa asla geçmez. Göğüs ağrısı çeneye doğru yayılabilir.
  • Yarım saatten uzun süren ağrılarla birlikte mide bulantısı ve karın ağrısı yaşanabilir. Bu belirtiler varsa kalbin alt duvarı da hasar görmüş demektir.

Kalp Krizi Neden Olur?

Bazı risk faktörlerini göz önünde bulundurarak kalp krizi riskini azaltabilirsiniz. Yaşam stilinizle ilgili kolaylıkla yapabileceğiniz değişikliklerle bu sağlık probleminin önüne geçebilirsiniz.

  • Yüksek kan basıncı yani hipertansiyon kalp krizi riskini arttırmaktadır. Düzenli olarak egzersiz yaparak ve tuz tüketimini azaltarak kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Kötü huylu kolesterol (LDL) yüksekliği kalbe zarar veren etkenlerden biridir. LDL'nin yüksek olmasında genetik faktörler de etkilidir; ancak doğru diyet programları ile LDL seviyesini dengelemeniz mümkündür. Kırmızı et, salam, sucuk gibi işlenmiş etler, tam yağlı yoğurt, mayonez ve kızartma gibi yiyeceklerden uzak durmalısınız. Fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişleri tüketerek kolesterolünüzü dengeleyebilir, kalp sağlığınız için önemli bir adım atabilirsiniz.
  • Kilonuzu kontrol altında tutmalısınız. Obezite, kalp krizini ciddi oranda tetiklediği için düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Porsiyonlarınızı kontrol altında tutarak ideal beden kitle indeksinize ulaşabilirsiniz.
  • Stres pek çok hastalığı olduğu gibi kalp krizini de tetiklemektedir. Bu nedenle stres faktörlerinden mümkün olduğunca uzak kalmaya özen göstermelisiniz.
  • Sigara kullanımı kalp sağlığı açısından ciddi riskler barındırır. Pek çok kanser türünün görülme sıklığını da arttıran sigarayı bırakmalısınız.
  • Artan yaş ile birlikte kalp krizi riski de artmaktadır. Bu açıdan, düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmeniz kalp sağlığınızı takip altında tutmanıza yardımcı olacaktır. Bu bağlamda altı ayda bir sağlık kurumlarında check-up yaptırabilirsiniz.
  • Aşır alkol tüketiminin kalp için zararlı olduğu uzun yıllardır bilinmektedir. Alkol tüketme alışkanlığınızdan vazgeçmelisiniz.

 


En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku