Diş Sağlığınız İçin Önemli İpuçları

Yaşam27.05.2023 10:53:24

Diş Sağlığınız İçin Önemli İpuçları

Diş sağlığı, bütünsel vücut sağlığını sağlamak ve korumak için önemli unsurlardan biridir. Diş ve diş etlerinin sağlıklı olması için; düzenli doktor kontrolü, günde iki kez doğru yöntem ile diş fırçalamak, diş ipi ve gargara kullanımı gibi önemli etkenler bulunmaktadır.

Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız?

Diş sağlığı için yapılması gerekenlerin başında sağlıklı beslenmek gelmektedir. Özellikle kalsiyum yönünden zengin olan süt, peynir gibi besinler tercih edilmelidir. Bunun dışında dişler her gün iki kez ve iki dakikadan kısa olmamak kaydıyla düzenli şekilde fırçalanmalıdır. Diş sert bir şekilde fırçalamak doğru bir yöntem değildir. Ayrıca tüm ağız içi, dişler, dil ve diş etleri hafif daireler çizmek koşuluyla fırçalamaya özen gösterilmelidir. Aksi halde ağızda yer alan bakteriler etkili bir şekilde temizlenmemektedir ve bu durum diş sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Dişler fırçalanırken bilhassa dil temizliği ihmal edilmemelidir. Çünkü dilin üzerinde de ciddi düzeyde bakteri ve plaklar bulunmaktadır.

Diş temizliğini tam anlamıyla sağlamak için arayüz fırçası ve diş ipi kullanılmalıdır. Özellikle diş ipi, diş fırçasının erişemediği yerlere ulaşıp dişin bakteri ve plaklardan temizlenmesini sağlamaktadır. 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine muayene olunmalıdır. Ağızda oluşan diş taşları düzenli aralıklarla temizletilmelidir. Diş fırçalamak için kullanılan diş macunu doğru seçilmeli ve uygun miktarda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından önerilen florürlü diş macunları ağız sağlığı için önemli bir bariyer oluşturmaktadır. Bu sebeple kullanılan diş macunlarında florür etken maddesinin bulunması diş sağlığı için faydalı olmaktadır.

Diş sağlığını olumlu etkilemesi, plak ve diş eti iltihabının kontrolü için yararlı olması sebebiyle ağız gargarası kullanılmalıdır. Bu arada diş beyazlatma işlemleri mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Diş sağlığını korumak için kullanılan diş fırçaları ortalama 3 ayda bir değiştirilmelidir. Kalsiyum, fosfor içeren mineraller diş sağlığı için önemli olduğundan bu mineralleri içeren besinler tüketilmeli ya da takviye şeklinde alınmalıdır. Tüm beden sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olan su içmek de diş sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle her yemek sonrası su içmek ağızda bulunan asitli yiyecek ve içeceklerin olumsuz etkilerinin en azından bir kısmının bertaraf edilmesini sağlamaktadır. Diş sağlığını korumak adına, bahsedilen bu durumlara özen gösterildiği takdirde yaşanacak sorunların önüne önemli ölçüde geçilebilir.

Diş Sağlığı İçin Neler Yapmamalıyız?

Diş sağlığını korumak için yapılması gerekenler kadar, yapılmaması gerekenler de önemlidir. Diş sağlığını korumak adına şekerli besinleri tüketmekten kaçınmak gerekiyor. Alkol ve sigara kullanımı da diş sağlığını olumsuz etkilediğinden kullanımı kesinlikle önerilmemektedir. Diş yapısına zarar vereceğinden ötürü ağza kalem, toka gibi maddeler alınmamalıdır. Fındık gibi sert kabuklu yiyecekler dişler ile kırılmamalıdır. Diş minesine zarar veren gazlı içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Dişler kürdan gibi ürünlerle karıştırılmamalıdır. Ağız sağlığı için zararlı olduğundan besinleri aşırı sıcak ya da aşırı soğuk şekilde tüketmekten kaçınılmalıdır. Bahsedilen tüm bu durumlara dikkat edilmesi, diş sağlığına zarar verecek olası durumları ciddi anlamda engellemektedir.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku